Juridische Zaken26 sep '11 17:15Aangepast op 26 sep '11 17:40

Vastgoedfraudezaak Klimop begonnen

Auteur: Harmen Simon Teunis

Na zeven jaar van onderzoek is het Openbaar Ministerie vandaag begonnen met het requisitoir in de vastgoedfraudezaak Klimop. De verdachten in de zaak worden berecht voor grootschalige fraude. Ze zouden voor meer dan 200 miljoen euro het Bouwfonds en daarna het Philips Pensioenfonds leeggeroofd hebben.

Gerben van der Marel, één van de auteurs van het boek De Vastgoedfraude, en collega van het FD, volgt deze zaak al die jaren op de voet. En volgens hem zaten de officieren van justitie vandaag op het puntje van hun stoel.

"Ze gaan hard uit de startblokken. Er wordt een harde toon aangeslagen en stevige taal. Het groepje dat in de verdachtenbank zit, wordt neergezet als een boevenbende die rücksichtslos hun positie als directeur of accountant heeft misbruikt om die bedrijfsinbraak van binnenuit te kunnen plegen", zegt van der Marel.

Het OM zal morgen een strafeis bekendmaken. En volgens van der Marel is het al wel duidelijk dat de eis fors zal zijn. "De hoofdverdachte zal wat het OM betreft geruime tijd achter de tralies moeten." De zaak tegen medehoofdverdachte Nico V. is aangehouden: hij is ernstig ziek.

Maximale straf
De maximale straf die hoofdverdachte Van V. kan krijgen is 10,5 jaar cel, voor het leiding geven aan een criminele organisatie in combinatie met andere strafbare feiten. Justitie verdenkt hem onder meer van miljoenenverduistering en stelde maandag nogmaals hem te zien als "onbetwist hoofd" van de volgens het OM criminele organisatie.

Van. V. was maandag niet aanwezig. De drie officieren van justitie lieten in aanwezigheid van twee rijen advocaten en slechts vier van de elf verdachten alle acht de prestigieuze vastgoedprojecten nog eens passeren die volgens justitie door de verdachten zijn misbruikt.

Het OM classificeerde de verdachten als "manipulatoren en doorsluizers". De officieren lieten zich in stevige bewoordingen uit en spraken onder meer van de "ongehoorde brutaliteit waarmee Bouwfonds bestolen werd".

Gerelateerde artikelen