Juridische Zaken6 jun '11 08:47

Smeer Cees en de vastgoedfraudezaak

Auteur: Edme Koorstra

Hij was ooit directeur van een miljoenenbedrijf, maar staat nu terecht in de grootste fraudezaak ooit in Nederland: Cees H. In de tijd dat hij topman was van Bouwfonds verdwenen honderden miljoenen euro's in de zakken van duistere tussenpersonen. Vandaag gaat het proces tegen de hoofdverdachten verder.

In het vastgoedfraudeproces rond Philips Pensioenfonds en Rabo Vastgoedgroep (het vroegere Bouwfonds) worden vandaag hoofdverdachte Jan van V. en zijn voormalige baas Cees H. als getuige gehoord in elkaars zaken.
Bijverdienen
Dan moet onder andere duidelijker worden wat de rol van Cees H. is geweest bij het opstellen van een valse memo, die moest bevestigen dat Jan van V. privé mocht bijverdienen.
'Mondelinge toestemming'
Van V., voormalig directeur van Bouwfonds Vastgoedontwikkeling, wordt verdacht van onder meer miljoenenverduistering. Hij heeft altijd gezegd dat hij van zijn baas H. de mondelinge toestemming had om privé bij te verdienen op een aantal Bouwfonds-projecten. Een ongedateerde memo leek dat te bevestigen. Onlangs bekende Van V. dat de bewuste memo pas was opgesteld na vragen van de Belastingdienst, nadat hij al bij Bouwfonds weg was.
In de problemen
Met de bekentenis bracht hij zijn voormalige baas, die zelf ook terechtstaat in de zaak, in de problemen. Oud-Bouwfondstopman Cees H. zei eerder tegen de rechtbank dat de bewuste memo authentiek was en stamde uit de tijd dat Van V. nog aan Bouwfonds was verbonden. Ook zei hij dat hij Van V. nooit een vrijbrief heeft gegeven om bij te verdienen.
Meindert Schut praat erover met Gerben van der Marel, journalist van het Financieele Dagblad en auteur van het boek De Vastgoedfraude.
Luister naar het interview via de kop rechts van dit artikel.

Gerelateerde artikelen