50 miljoen is topje van de ijsberg
Er is vorig jaar bijna 50 miljoen euro afgepakt van criminelen. Meer dan in het jaar ervoor, maar nog lang niet de 100 miljoen die het Openbaar Ministerie per jaar wil terughalen.
Onder meer de Belastingdienst, FIOD, SIOD, politie, Koninklijke Marechaussee en Centraal Justitieel Incassobureau willen in het project 'Afpakken' zo snel en zo veel mogelijk beslag leggen op geld en (luxe) goederen. Niet alleen om de crimineel in zijn portemonnee te raken, maar ook om zijn status in het criminele milieu aan te tasten én om slachtoffers hun geld terug te kunnen geven.
Druppel op gloeiende plaat
In totaal zet de onderwereld zo'n 18 miljard per jaar om. Minister Ivo Opstelten van Justitie wil dat 100 miljoen per jaar afhandig wordt gemaakt, maar vorig jaar is slechts 50 miljoen gelukt. Het betekent een stijging ten opzichte van het jaar ervoor, maar nog steeds slechts een pakkans van 0,3 procent, gekeken naar de totaalomzet.
Het lijkt een druppel op een gloeiende plaat. "Te weinig, dat klopt", zegt de minister. "Maar het is goed dat de spullen zijn afgepakt. Scooters, grote auto's, deze zaken hebben mensen betaald met crimineel geld."
Investeren
In 2011 maakten het Openbaar Ministerie (OM), de politie, FIOD, Belastingdienst en andere speurders 44,6 miljoen buit aan crimineel vermogen. Volgens de minister zijn ze in dit project aan het investeren en was de 50 miljoen afgesproken voor dit jaar.
"Ik wil nu meerjarig weten wat we gaan halen en halen we misschien de 100 miljoen in 2018." De som moet hoger worden, zegt Opstelten. "We zijn meerjarig aan het investeren, trekken meer personeel aan. Honderden nieuwe deskundige mensen bij het OM, de FIOD en misschien trekken we ook extra politie aan. Maar dan willen we op termijn wel resultaten zien."
Aanpak
Het moment waarop wordt begonnen met afpakken is sinds het project 'Afpakken' vervroegd. Vroeger kwam een crimineel eerst voor de rechter en werd na die zaak in een apart proces bepaald hoeveel crimineel verdiend geld hij aan de Staat moest teruggeven. Nu beginnen de opsporingsdiensten al als er alleen een verdenking is met beslag leggen op geld, panden en goederen als dure auto's en sieraden. Op die manier is zeker dat er na de rechtszaak ook echt geld kan worden geïnd van een crimineel en dat niet alles is weggesluisd.
In 2010 werd 55 miljoen euro afgepakt van veroordeelde misdadigers, in 2009 50 miljoen.