Juridische Zaken15 dec '12 19:45

Politieke reacties op rebellerende rechters

Auteur: Fleur de Bruijn

Het vandaag verschenen manifest van een groep rechters waarin ze zeggen dat ze hun werk niet meer goed kunnen doen, krijgt politieke bijval.

In een vandaag verschenen artikel in NRC Handelsblad schrijft de krant dat een geheime groep rechters in opstand is gekomen tegen de in hun ogen steeds zwaardere productie-eisen die aan het rechtspreken worden gesteld. Dit blijkt uit een anoniem manifest dat door raadsheren van het gerechtshof in Leeuwarden is opgesteld.

Aandacht voor kwaliteit
In het pamflet klagen de rechters dat er nauwelijks nog aandacht is voor de kwaliteit van hun werk. Ze schrijven alleen nog maar te worden afgerekend op de aantallen vonnissen die ze maken.

De rechters zeggen hun werk niet goed meer te kunnen doen. Ze voelen zich ook niet vertegenwoordigd door hun eigen bestuursorgaan, de Raad voor de Rechtspraak.

Begrijpelijk
In een reactie op dit bericht noemt Tweede Kamerlid Peter Oskam (CDA) het begrijpelijk rechters rebelleren tegen het huidige systeem waarin ze gedwongen worden steeds meer productie te draaien.

Het Tweede Kamerlid Ard van der Steur (VVD) wil de rebellie van de rechters dinsdag in het mondelinge vragenuurtje bespreken met minister Opstelten (Justitie).  De VVD vindt het wel 'rechters onwaardig' dat ze een anoniem pamflet met bezwaren over hun werksituatie verspreiden.

Begrip voor zorgen
Het Tweede Kamerlid Jeroen Recourt (PvdA), voormalig rechter, heeft wel begrip voor de zorgen van de rechters. “Er ligt nu bij het rechtspreken te veel nadruk op de productie terwijl de ruggengraat de kwaliteit van je werk moet zijn. Dat geeft rechters immers gezag.”

Gerelateerde artikelen