Juridische Zaken26 sep '12 11:01Aangepast op 26 sep '12 18:50

Uitspraak Teeven juridisch onhaalbaar

Auteur: Harmen Simon Teunis

Staatssecretaris Fred Teeven stelt in De Telegraaf dat inbrekers het risico dat zij doodgeslagen kunnen worden, op de koop toe moeten nemen. Juridisch onhaalbaar, stelt strafrechtadvocaat Richard van der Weide op BNR.

"Het had veel genuanceerder gekund", stelt Van der Weide. "Het is lastig om in de praktijk precies te duiden wat wel en niet mag. Maar om te zeggen; dit is het risico en dat heeft hij op de koop toe genomen, gaat mij veel te ver. Het is juridisch onhoudbaar."

Een zogenaamd inbrekersrisico bestaat volgens Van der Weide dan ook niet. "Een inbreker mag weliswaar niet zijn op de plek waar hij inbreekt, dat is een misdrijf, maar hij hoeft ook geen rekening te houden met dat hij wordt gedood. Het is een beetje een non-kwalificatie."

Toch zijn er situaties denkbaar waarbij bedreiging met geweld verdedigd mag worden, legt Van der Weide uit. "Je kunt je een situatie voorstellen waarbij een of meerdere daders gewapend een woning binnenkomen. Als er een acute dreiging is dat er iets gebeurt en er ook levensgevaar is. [...] Maar een inbreker achterna gaan die op de vlucht is, mag bijvoorbeeld niet. Tenzij hij iets bij zich heeft maar dat moet dan ook weer proportioneel zijn. Het ligt vrij genuanceerd. Het is jammer dat in dit artikel over Teeven de nuance een beetje zoek is."

Gerelateerde artikelen