Juridische Zaken8 jan '13 15:30

BNR Juridische Zaken | Politiek bemoeit zich te veel met strafbepaling

Auteur: BNR Webredactie

CDA-Kamerlid Peter Oskam is het met de Orde van Advocaten eens dat de politiek zich minder moet bemoeien met de rechtspraak. Hij doelt dan specifiek op het vaststellen van de strafmaat.

Jan Loorbach van de Orde van Advocaten zei vanmiddag in BNR Juridische Zaken dat politici zich meer moeten beheersen, en niet bij elke spraakmakende zaak met nieuwe wetgeving moeten komen. Ook Maria van de Schepop, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak, signaleert dat politici steeds meer proberen grip te krijgen op oordelen van rechters. Dat raakt de kern van de democratie waarin de rechtsprekende macht bij rechter ligt.

Scheiding der machten
En daar is CDA'er Oskam het dus mee eens: "Ik vind dat je daar - met de scheiding der machten -  vanaf moet blijven. De rechter doet zijn taak, wij maken de wetten en het Openbaar Ministerie en rechter zijn met de uitvoering belast. Het is een gezonde ontwikkeling dat het gescheiden is."

Het CDA vindt overigens wel dat het onderscheid tussen jeugd- en volwassenenrecht op de schop moet. Daar heeft de politiek wel een rol, zegt hij.

Taakstraffen
Volgens Van de Schepop willen politici dat er steeds strengere straffen worden opgelegd. "Er heerst een tendens dat regels zo gemaakt worden dat een rechter in bepaalde gevallen een straf wel op móet leggen", legt Van de Schepop uit.

De voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak noemt als voorbeeld de strenge regels rondom het opleggen van taakstraffen. Volgens haar wordt een rechter daardoor beperkt in zijn mogelijkheden om te oordelen.

Omloopsnelheid en kwaliteit
Verder ziet Van de Schepop, die zelf strafrechter in Den Haag is, dat de omloopsnelheid en kwaliteit van wetgeving achteruit is gegaan.

Strafrechters worden zo vaak met nieuwe wetgeving geconfronteerd dat er onduidelijkheid kan ontstaan bij rechters. En soms blijkt dat een ministerie niet goed nadenkt over wat ze met een nieuwe wet willen.

Zelfbeheersing
Jan Loorbach roept de politiek op tot zelfbeheersing bij het maken van nieuwe wetgeving. De leden van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak komen vrijdag samen om over dit onderwerp te praten.

Gerelateerde artikelen