'Schiettraining voor agenten moet beter'
Naar aanleiding van het schietincident op Hollands Spoor laait de discussie op of de schiettraining van politieagenten afdoende is. Volgens de voorzitter van de politievakbond kan er veel verbeterd worden.
Zaterdagochtend werd een 17-jarige jongen door een agent doodgeschoten na een melding dat deze een vuurwapen bij zich had. Toen hij de bevelen van toegesnelde agenten niet opvolgde werd het fatale schot in de nek van de jongen gelost. Hij bleek geen vuurwapen bij zich te hebben.
Vuurgevaarlijk
Jaap Timmer, politie-socioloog en lector veiligheid van de Hogeschool Windesheim in Zwolle, laat weten dat de agent heel anders op pad ging omdat hij een melding had gehad dat er een jongen met vuurwapen was gesignaleerd. "Voor de agenten was hij vuurgevaarlijk. Als de verdachte wordt aangesproken en vervolgens niet meewerkt stijgt de spanning en kan het tot zo'n dramatisch voorval komen."
Dat er in de nek en niet op het onderlichaam is geschoten kan volgens Timmer verschillende oorzaken hebben. "Bij een aanhouding schiet je op de benen of het onderlichaam, maar als er sprake is van noodweer mik je op de romp, waar de trefkans het grootst is. Afhankelijk van de afstand, het zicht en de beweeglijkheid van de verdachte kan zo'n schot hoger of lager aankomen. Dat is sneu voor die jongen en zijn nabestaanden, maar hij heeft zelf het risico genomen door niet te voldoen aan de bevelen die de agenten hem gaven."
Vier uur schiettraining
Arne Nieuwenhuys, onderzoeker en universitair docent aan de Radboud Universiteit in Nijmegen promoveerde op het effect van stress op de schietvaardidgheid van agenten. Volgens hem is raak schieten voor agenten een stuk lastiger als ze stress ervaren, vooral omdat ze niet goed de tijd nemen om te schieten. Timmer zegt dat er in de schiettraining van agenten zeker nog winst te boeken valt. "Met het aanbieden van stressfactoren in de training worden agenten in staat gesteld om stress beter te controleren. Een voorbeeld daarvan is zelf beschoten worden met verfpatronen."
Momenteel krijgen agenten op jaarbasis maar vier uur schiettraining. Han Busker, voorzitter van politievakbond NPB, vindt dat daar verandering in moet komen. "Momenteel staat er 32 uur voor de complete training, waarbij ook aanhoudingstechnieken en andere toepassingen van geweldsmiddelen zijn opgenomen. Wij hebben de minister al een aantal keer gevraagd meer trainingsuren aan agenten te geven. Er is echter geen ruimte voor, omdat alle agenten hard nodig zijn op straat. Maar meer trainingstijd is echt een grote wens van ons."