Juridische Zaken7 feb '12 07:09

Nederlander schuldig aan handel met Iran

Auteur: Edme Koorstra

De 50-jarige Nederlandse zakenman Ulrich D. heeft in de Amerikaanse staat New Jersey bekend dat hij goederen heeft vervoerd naar Iran. En dat mag niet.

Hij had daarom op grond van Amerikaanse sanctiewetten tegen Iran uit 1995 twintig jaar cel kunnen krijgen, maar er is een akkoord tussen aanklagers en verdedigers gesloten. Dit heeft het Openbaar Ministerie in de staat New Jersey laten weten.

Handel
Nu kan de Nederlander, die voor de transportonderneming Netherlands Freight Forwarding heeft gewerkt, hooguit vijf jaar cel en een boete van 250.000 dollar krijgen. De strafmaat wordt 15 mei bepaald. De beklaagde liet in 2007 en 2008 zonder vergunning ladingen Amerikaanse producten naar Iran transporteren, waaronder chemicaliën, smeermiddelen en islolatiemateriaal.

Transport
De Amerikaanse autoriteiten houden D. er concreet voor verantwoordelijk dat hij tussen augustus 2007 en januari 2008 uit de VS afkomstige onderdelen van vliegtuigen en peroxide heeft verkocht aan Iran. De zakenman heeft Nederland gebruikt als doorvoerhaven. Hij liet volgens de Amerikaanse aanklager onderdelen van de VS naar een logistiek bedrijf met vestigingen in Rotterdam, Schiphol-Rijk en Tilburg sturen om ze daarna door te verschepen naar Iran.

Gerelateerde artikelen