Juridische Zaken31 okt '11 12:05

Juridische vraag | Heeft een incassobureau onderzoeksplicht?

Auteur: Saskia van Huijgevoort

Frans van Buuren is druk bezet ondernemer en genoot twee jaar geleden van een vakantie in Florence. Hij kreeg daar een bekeuring omdat hij met zijn auto in het beschermde stadshart reed.

Onterecht, vindt Van Buuren. Het incassobureau blijft echter nog steeds aanmaningen sturen.

Om de boete te innen, schreef de autoverhuurder 200 euro van zijn creditcard af. Daarop trok meneer Van Buuren aan de bel bij de Florentijnse politie die op haar beurt weer een Nederlands incassobureau inschakelde om de boete nóg een keer te innen.

Nu moet hij zelf aantonen dat de bekeuring onterecht is, maar mag er ook niet wat worden verwacht van het incassobureau, vraagt Van Buuren zich af.

Juridisch advies
"Voor incassobureaus is het aan de orde van de dag dat mensen klagen over hun vordeningen", zegt advocaat Willem Vos. "De deurwaarder of het bureau moet dus inschatten of deze persoon daadwerkelijk heeft betaald, of dat het iemand is die dit alleen voorwend."

"De vermeend schuldenaar moet zelf aantonen de rekening al te hebben betaald. Je kunt deze zaak ook laten voorkomen bij de rechter, maar dat kost waarschijnlijk meer moeite. Daarnaast is er een risico dat de kantonrechter oordeelt dat je eigenlijk misbruikt maakt van zijn spaarzame tijd en daarom een deel van de proceskosten moet betalen", legt Vos uit.

Ook een juridische vraag? Mail naar juridischezaken@bnr.nl.

BNR Juridische Zaken: elke dinsdag tussen 20.00 en 20.30 op BNR.

Gerelateerde artikelen