Individuele opstalverzekering binnen VvE
Een onwillig lid van een kleine Vereniging van Eigenaren (VvE) in Utrecht heeft zijn verzekeringspremies niet betaald.
De makelaar die het pand beheert voor een klant vraagt zich daarom af: krijgt de VvE daar nu de rekening voor gepresenteerd en is het mogelijk om een individuele opstalverzekering af te sluiten?
Volgens Willem Vos van Vulpes Advocatuur in Amsterdam, is de opstalvereniging een aangelegenheid van de Vereniging van Eigenaren. Hij raadt de eigenaren daarom af zelf een individuele verzekering af te sluiten.
"Het is wel mogelijk, maar het nadeel van een individuele opstal verzekering is dat de VvE een claim zou kunnen leggen op de verzekeringspennen na bijvoorbeeld een brand", zegt Vos.
"De VvE is verantwoordelijk voor de buitenkant van het gebouw, bijvoorbeeld het dak en de verzekering. Om ervoor te zorgen dat het pand verzekerd blijft, zullen de overige leden voorlopig samen de verzekeringspremie moeten betalen. De vereniging dient daarna een incassoprocedure te starten tegen de niet betalende eigenaar", zegt de advocaat.
Vos benadrukt dat het heel belangrijk is om een VvE actief nieuw leven sowieso nieuw in blazen en in te schrijven in het handelsregister. "Zo kun je zelfs onwillende appartementseigenaren de toegang tot hun appartement ontzeggen uit hoofde van de VvE. Daarnaast moet er bijvoorbeeld een reservefonds worden aangemaakt voor groot onderhoud. Doe je dat niet, dan loop je straks tegen de kosten aan."
Ook een juridische vraag? Mail naar juridischezaken@bnr.nl.
BNR Juridische Zaken: elke dinsdag tussen 20.00 en 20.30 op BNR.