Bezuinigen in de rechtspraak
Het kabinet beraadt zich op dit moment over de bezuinigingen. De politieke kopstukken willen snijden in de uitgaven om zo het begrotingstekort aan te pakken. Welk offer zal er gevraagd worden van justitie en de rechterlijke macht?
"Pennywise pound foolish", zo typeert Reinier van Zutpen de plannen van de regering om te bezuiningen. Hij is de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak en wijst op de gevaren van snijden in de rechtspraak.
“Als je minder geld beschikbaar hebt voor vervolging, opsporing en rechtspraak dan betekent het dat je maatschappij ontregelt kan raken.”
Ongelofelijk dom plan
Ook Hendrik Kaptein, universitair hoofddocent Rechtsfilosofie aan de Universiteit Leiden, deelt deze mening. Hij haalt een recent rapport van de Algemene Rekenkamer aan, waaruit blijkt dat het Openbaar Ministerie met meer zaken geconfronteerd wordt dan ze aankunnen.
“Het lijkt me een ongelofelijk dom plan. Het gaat over heel weinig geld als je de hele rijksbegroting bekijkt, ik zou überhaupt niet bezuinigen”, zegt Kaptein.
Heil ergens anders zoeken
"Minder geld betekent ook minder aantrekkingskracht voor het vak van officier of rechter," zegt Kaptein. Hij merkt de afgelopen vijftien jaar al dat het animo van studenten om te kiezen voor een loopbaan bij de rechterlijke macht is afgenomen.
“Je merkt dat de gemiddelde, ook de goeie rechtenstudent, geneigd is om te zeggen ik ga mijn heil maar ergens anders zoeken”, aldus Kaptein.
Juridische Zaken wordt dinsdagavond om 20:00 uur uitgezonden. Daarna is de uitzending terug te luisteren via bnr.nl/juridischezaken.

Juridische Zaken
Geschillen en conflicten, beslecht op dinsdag door Paul van Liempt.