Juridische Zaken12 apr '11 13:28

Megafraude vastgoed vrijdag op de rol

Auteur: Edme Koorstra

De rechtbank in Haarlem begint deze vrijdag met de behandeling van de strafzaak tegen de hoofdverdachten Jan van V. en Nico V. in het grote vastgoedfraudeproces. Dat maakte de rechtbank vandaag bekend.

Het proces liep vertraging op na een deels succesvolle wraking. Twee van de veertien verdachten krijgen daardoor een nieuwe rechter. Hun zaak zal later worden behandeld.
Vrijdag worden in de zaken van Van V. - voormalig directeur van Bouwfonds Vastgoedontwikkeling - en zijn oom V. de in 2009 tot celstraffen veroordeelde projectontwikkelaars Maarten M. en Rob W. gehoord.
Tientallen miljoenen euro's
Het proces draait om vastgoedfraude rond Philips Pensioenfonds en Rabo Vastgoedgroep (het vroegere Bouwfonds). Justitie denkt dat alle verdachten samen vele tientallen miljoenen euro’s hebben opgestreken met het gunnen en de afwikkeling van grote bouwprojecten, en bij de afhandeling van grote onroerendgoedtransacties.
Van V. spil in de fraude
Justitie ziet Jan van V. als initiator van en spil in de vastgoedfraude en verdenkt hem onder meer van miljoenenverduistering, witwassen, omkoping en deelname aan een criminele organisatie.
Het OM formuleert op 31 mei en 1 juni de strafeisen in alle zaken.

Gerelateerde artikelen