Juridische Zaken22 aug '12 13:21Aangepast op 22 aug '12 14:28

Nabestaanden willen regels filefuik

Auteur: Pieter van den Akker

De politie moet in afwachting van landelijk beleid en richtlijnen geen filefuik meer creëren om verdachten tot stoppen te dwingen. Dat adviseert de Raad van Korpschefs.

"De raad heeft de aanbevelingen uit het Rijksrechercheonderzoek ontvangen. Deze zullen worden betrokken in de landelijke discussie over achtervolgingen, insluiten en roadblocks", vertelt Ad Heil, portefeuillehouder Verkeer bij de Raad van Korpschefs. "De afweging tussen langdurige achtervolgingen met risico voor vele verkeersdeelnemers en het zo snel mogelijk doen aanhouden van een vluchtende verdachte zal hierbij aan de orde komen.''

Volgens Heil, die ook korpschef in de regio Brabant Noord is, moet de politie professionele ruimte krijgen om te kunnen handelen in complexe situaties. "De praktijk laat zich niet in protocollen vatten. In afwachting van beleid en richtlijnen wordt geadviseerd het creëren van een file niet meer in te zetten voor het aanhouden van verdachten.''

Nachtmerrie
Korpschef Miriam Barendse van de politie Utrecht zegt dat het 'scenario een nachtmerrie is voor iedere collega'. "Mijn waardering voor de manier waarop zij de actie hebben uitgevoerd is groot; helaas met noodlottige afloop.'' Ze zegt dat de betrokken agenten naar eer en geweten hebben gehandeld, en dat niemand de gevolgen van het incident heeft kunnen inzien.

Politieregels
Geertruid van Wassenaer, advocaat van de nabestaanden van het slachtoffer van de in oktober opgezette filefuik, vindt dat de politie zo snel mogelijk regels moet krijgen voor het opzetten van zo'n fuik. Van Wassenaer zei dat vandaag in een reactie op het nieuws dat betrokken agenten niet worden vervolgd.

"Het onderzoek maakt nu duidelijk dat het ontbreekt aan regelgeving en aan een duidelijke gezagscultuur. Het is onduidelijk wie welke beslissing kan nemen. Daar moet nu verandering in komen’’, vindt ze.

Beklagprocedure
Ze noemt het schokkend dat die conclusies ook al werden getrokken in een rapport in de jaren 90 en dat er Kamervragen zijn gesteld over het onderwerp in 2009. "Dat heeft kennelijk niemand wakker geschud. Het is ernstig dat iedereen stil is blijven zitten, terwijl duidelijk was dat dit een probleem was.’’ Van Wassenaer beraadt zich op een beklagprocedure, waarin het gerechtshof bekijkt of justitie alsnog tot vervolging moet overgaan.

'Geen financieel gewin'
Volgens haar is het de nabestaanden maar om één ding te doen: het mag nooit meer voorkomen dat een onschuldige automobilist om het leven komt, doordat de politie een filefuik creëert om een verdachte te stoppen. "Laat het duidelijk zijn, het gaat ze niet om financieel gewin.’’

Ze betreurt het dat de politie nooit het initiatief heeft genomen om de nabestaanden te laten weten het verschrikkelijk te vinden wat er is gebeurd. "We hopen daarom nog een gesprek tussen de familie en de politie tot stand te brengen.’’

Vervolging afdwingen
Advocaat Gerald Roethof stapt mogelijk naar het gerechtshof om alsnog vervolging af te dwingen van agenten die betrokken waren bij het opzetten van de filefuik. "Daar gaan we ons nu zeker op beraden" reageert de advocaat van Maikel R., die wordt vervolgd voor het inrijden op de filefuik.

Volgens hem Roethof justitie een 'trucje’ uitgehaald door de agenten eerder als verdachten aan te merken. Verdachten kunnen zich beroepen op hun zwijgrecht. "En ik wilde in de zaak van R. agenten horen als getuigen." Volgens Roethof heeft justitie ook nooit de bedoeling gehad de betrokken agenten te vervolgen.

'Einde aan onzekerheid'
De raadsman weet nog niet of hij de agenten alsnog als getuigen wil oproepen. "Mijn cliënt zit al heel lang in voorarrest. Kun je het je cliënt aandoen dat de zaak opnieuw wordt uitgesteld? Of rond je de zaak af zodat er een einde komt aan de onzekerheid?’’, schetst hij.

Overigens zegt Roethof uit de media te hebben vernomen dat agenten niet worden vervolgd. "Kennelijk heeft justitie niet de beleefdheid gehad mij van dat besluit op de hoogte te stellen.’’

Gerelateerde artikelen