Juridische Zaken7 jun '11 18:47Aangepast op 8 jun '11 09:15

Komkommer-claims nog niet kansrijk

Auteur: Ronald Olsthoorn

De Nederlandse tuinbouwsector zit in zwaar weer door de EHEC-crisis; wekelijks wordt voor zo’n 80 miljoen euro aan schade geleden. Volgens Willem Baljeu, directeur van handelsplatform voor groente en fruit Frugi Venta, had het niet zover hoeven komen als de Duitse autoriteiten maar niet zo "onprofessioneel" waren geweest in de berichtgeving.   

Toch zeggen aansprakelijkheids-experts in BNR Juridische Zaken dat een claim van de tuinders op dit moment weinig kansrijk is. Volgens Cees van Dam, hoogleraar aansprakelijkheidsrecht aan het King’s College in Londen, is er daarvoor op dit moment te weinig informatie voor handen. Zo is nog altijd niet duidelijk wat de besmettingsbron van de EHEC-bacterie is. Daardoor kan de oorzaak van de schade niet worden gereconstrueerd en ook niet of de rol van Duitsland in dit verband laakbaar is. Bovendien, zo zegt Van Dam, blijkt uit eerdere zaken dat het belang van de volksgezondheid vaak zwaarder weegt dat het ondernemersbelang.
Luister hiernaast naar het hele gesprek onder leiding van Paul van Gessel met Willem Baljeu (Frugi Venta), Pieter van Regteren Altena (advocaat Van Doorne) en Cees van Dam.
Luister elke dinsdag naar Juridische zaken vanaf 19.30 en 23.30 uur.

Gerelateerde artikelen