10.000 euro boete voor accepteren LinkedIn-contact
Een software-verkoper kreeg onlangs 10.000 euro boete omdat hij en een relatie van zijn ex-werkgever op LinkedIn contact legden. De voorzieningenrechter in Arnhem vond dat de sales director met dit LinkedIn-contact zijn relatiebeding met zijn vorige werkgever overtrad.
“Een juridisch novum”, zegt arbeidsrechtadvocaat Maarten van Gelderen in het BNR-programma Juridische Zaken. “Voor zover mij bekend is dit de eerste zaak waarin een rechter het enkele accepteren van een relatie tot het eigen LinkedIn-netwerk als schending van het relatiebeding bestempelt.” In eerdere zaken oordeelde de rechter al eens dat het ‘actief en stelselmatig’ benaderen van oude zaakrelaties via LinkedIn op gespannen voet met het relatiebeding staat. Dat zou nu dus ook kunnen gelden voor het louter toevoegen van contacten via de professionele netwerksite.
De uitspraak kan verstrekkende gevolgen hebben volgens Van Gelderen. “Wat is de volgende stap? Is het volgen van een oude relatie op Twitter ook een schending van het relatiebeding? En hoe zit dat met de persoonlijke contacten die via Facebook verlopen?”
Frank Dupker, de software-verkoper in kwestie, gaat niet in hoger beroep tegen de uitspraak. Dupker moest in totaal 20.000 euro betalen aan zijn oude baas, omdat hij ook nog een andere gedraging had begaan waarmee hij zijn relatiebeding overtrad en de contractuele boete van 10.000 euro verbeurde. Toch kan hij weinig begrip opbrengen voor de redeneertrant van de rechter: “Hiermee overtreed ik toch niet mijn relatiebeding. Ik heb ruim 700 LinkedIn-contacten en ik heb geen idee of die in de verboden periode tot stand zijn gekomen.”
In BNR Juridische Zaken Maarten van Gelderen en Frank Dupker over deze zaak.