Games als marketingtool: 'Groter bereik dan radio & tv'
Van je merk een computerspel maken, een goudmijn voor adverteerders?
Nederland telt acht miljoen actieve gamers en dit zijn allang geen nerds meer op stoffige zolderkamertjes, maar ook veel vrouwen en ouderen. Consumenten besteden een vijfde van hun tijd online aan het spelen van games, meldt onderzoeksbureau Newzoo.
Van de acht miljoen gamers in Nederland geeft vier op de tien geld uit aan games.
Advergames
Veel spellen worden gespeeld via social media en veel van die spellen zijn advergames. Deze games worden in opdracht van een bedrijf gemaakt om een merk onder de aandacht te brengen.
In BNR Mediazaken sprak Ruud Hendriks met Reinout te Brake, oprichter van IQU, het bedrijf dat big data en profielen beheert binnen de gamesindustrie, en met Micha van der Meer, oprichter van game productiebedrijf Witan.
Vrouwen vs. mannen
Volgens Micha van der Meer is iedereen in het bezit van een smartphone tegenwoordig een gamer. 'Zowel mannen als vrouwen, maar binnen casual gaming spelen meer vrouwen dan mannen. Vrouwen houden van puzzelen, Wordfeud is een typische succesvolle vrouwengame.'
Bereik
Reinout te Brake van IQU ziet dat het voor adverteerders steeds moeilijker wordt om de doelgroep te bereiken. 'Games hebben bereik, veel meer dan radio en televisie. Daarbij is er directer contact en het is meetbaar. Door mensen bij het spel te betrekken, ze dingen te geven in het spel gaan mensen je merk waarderen.
Je moet wel goed weten wie je doelgroep is, want nog veel te vaak weten merken niet wat ze willen en dan slaat zo'n game als een tang op een varken.'
Emoties
Micha van der Meer van Witam beaamt dit. 'Ik adviseer 30 procent van de merken die ik spreek om geen spel te maken. Ze willen een spel om het spel, maar dat werkt niet. Je moet emoties creëren bij je publiek en een duidelijk doel voor ogen hebben.' Voor 50.000 euro heb je als merk een game volgens de maker, maar behalve de game moet je ook een gedegen marketingplan opstellen.
Op dit moment gaat er zo'n 28 miljoen om in Nederland binnen casual gaming. Volgens te Brake zegt dit bedrag niet zoveel omdat het bij games niet altijd om de winst gaat, maar juist om zoveel mogelijk spelers binnen te halen.
Toekomst
Een kijkje in de toekomst? Te Brake: 'Er zit nog een gat tussen gaming en de reclame-industrie. Reclamebureaus weten niet genoeg van games en ze hebben niet de makers in huis, maar over vijf jaar bereik je de gamer overal als adverteerder.'
Luister naar het volledige interview middels de knop onder de afbeelding.
BNR Mediazaken: elke maandag om 14:30 uur op BNR.