SBS wil samenwerken met Nu.nl en Beau Monde
SBS wil samenwerken met Nu.nl en glossy Beau Monde. De eerste gesprekken hierover zijn begonnen. Dat laat Remko van Westerloo, hoofd televisie bij SBS in BNR Mediazaken weten.
Daarnaast gaat SBS6 zich op een nieuwe doelgroep richten, jonge vrouwen.
SBS wil dat er meer kruisbestuiving plaatsvindt met meerderheidsaandeelhouder Sanoma. Er zijn volgens programmadirecteur Remko van Westerloo gesprekken gaande met zowel Nu.nl als het tijdschrift Beau Monde. "Nu.nl is een heel interessant merk voor SBS6. Je zou met hen een fantastische televisievertaling kunnen doen. Maar we zien ook allianties met de glossybladen van Sanoma."
Daarnaast gaat de familiezender SBS6 zich richten op een nieuwe doelgroep, namelijk jonge vrouwen. Remko van Westerloo: "We zien dat SBS6 met de dag jonger en vrouwelijker aan het worden is en dat is wenselijk omdat we vast zaten in een afgesloten doelgroep."
Wel of niet aanblijven?
De drie zenders van SBS, Net5, Veronica en SBS6, hebben geen makkelijk jaar gehad met de ruziënde aandeelhouders Sanoma en Talpa, dalende kijkcijfers en programma's die flopten. De functie van de programmadirecteur is ook niet onbesproken geweest. Sanoma zou Van Westerloo hebben willen lozen. Toch heeft Van Westerloo niet het gevoel dat er aan hem wordt getwijfeld. "Ik heb het niet persoonlijk opgevat. Ik heb momenteel het mandaat van iedereen en daar ben ik erg tevreden over."
John de Mol heeft contractueel het recht de programmadirecteur aan te wijzen. Dit mandaat loopt echter later dit jaar af. Van Westerloo is niet bang dat hij dan alsnog moet vertrekken. "Ik denk dat ik dan nog steeds aanblijf. De verhoudingen op de werkvloer zijn beter dan er gesuggereerd werd in de media. Ik ervaar een gigantische collegialiteit van de ROC's. We hebben het met z'n allen een tikkeltje onderschat, maar we zijn nu op de goede weg."
Eredivierechten
Later deze maand wordt beslist wie het Eredivisievoetbal krijgt, de NOS, SBS of RTL. Of Fox kan het ook zelf houden. SBS hoopt de rechten binnen te slepen, maar vindt het niet onoverkomelijk als het voetbal naar een van de concurrenten gaat. "Voetbal blijft qua kosten en baten een lastig verhaal. Het is moeilijk om dat renderend te krijgen op een commerciële zender."
De programmadirecteur vindt het merkwaardig dat de NOS zo veel heeft geboden voor de rechten in deze tijden. De andere optie, namelijk dat Fox zelf het voetbal gaat uitzenden, ligt volgens hem niet erg voor de hand. "Het zou onverstandig zijn van Fox. Als je het voetbal op een hele kleine zender gaat uitzenden gaan er een hele hoop sponsors en voetbalclubs ongelukkig worden."
Marktaandeel
De komende tijd hoopt de zendergroep met nieuwe programma's als Bar Gezellig, de Nederlandse variant van Cheers en de soap rond het voetbalstel Yolanthe en Wesley Snijder hoge ogen te gooien. Het succes van Utopia is goed voor de vooravond, maar er ligt nog werk voor de hele avond.
Over de cijfers kan de programmadirecteur kort zijn. "We zijn nou eenmaal de derde zendergroep van Nederland en als we rond de 20 procent zitten in marktaandeel doen we het verdienstelijk."