Mediazaken3 nov '11 10:17

Omroepen presenteren eigen fusieplannen

Auteur: BNR Webredactie

De KRO gaat samen met de NCRV, de TROS met de AVRO en de VARA met BNN. Dat wil de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), die hiervoor een fusieplan heeft opgesteld.

In het voorstel blijven de EO, Omroep MAX en de VPRO op zichzelf en de NOS en NTR, die geen leden hebben, blijven ook zelfstandig. De aspirant-omroepen WNL en PowNed mogen aansluiting zoeken bij één van de fusieomroepen zodra ze zijn toegelaten tot het bestel.

Henk Hagoort, voorzitter van de NPO, heeft dit fusievoorstel donderdag aan de omroepen gepresenteerd. Zij moeten met de plannen terug naar hun achterban. Als alle betrokkenen akkoord gaan, gaat het voorstel voor 15 november naar de minister. Het nieuwe omroepmodel moet in 2016 zijn ingevoerd. Het voorstel werd opgesteld nadat minister Marja van Bijsterveldt (Media) had aangegegeven dat ze het omroepbestel van 21 naar acht omroepen wilde terugbrengen.

Belang van de kijker
"Het belang van de kijker en luisteraar staat voor ons voorop", zei Hagoort bij de presentatie. "Met dit model wordt "Hilversum" eenvoudiger georganiseerd, zodat er meer geld en tijd kan worden besteed aan waar het om gaat: goede programma's maken voor een breed publiek.''

Gedwongen fusies
Minister Van Bijsterveldt heeft de NPO tot half november de tijd gegeven met een eigen voorstel te komen. Mochten de omroepen er niet uitkomen samen, dan legt de minister gedwongen fusies op.

Gerelateerde artikelen