Mediazaken11 mrt '13 16:25Aangepast op 11 mrt '13 17:17

Humberto, Giel en Edwin: gehecht aan de vrijheid van ochtendradio

Auteur: Thijs Baas

De vrijheid om te doen en laten wat je zelf wilt. Dat is volgens Edwin Evers, Giel Beelen en Humberto Tan de belangrijkste voorwaarde om jarenlang plezier te houden in het presenteren van een ochtendshow.

En die vrijheid, die hebben de drie vroege vogels bij hun respectievelijke zenders jarenlang ervaren. Toch besloot Humberto Tan onlangs dat het mooi is geweest met zijn ochtendshow op BNR Nieuwsradio. En zo heeft Tan ook weer ruimte om in de zomermaanden het stokje bij Radio 538 over te nemen van Edwin Evers. "Jan-Willem Brüggenwirth heeft me vorige maand gebeld. Hij zei: denk erover na. En dat ben ik nu aan het doen."

Late night
Wat betreft zijn verdere plannen ligt bijna alles nog open, al zijn er hardnekkige geruchten dat Tan een latenightshow kan gaan doen bij RTL. "Ik praat met Eredivisie Live en met een andere partij. Het kan nog alle kanten op gaan en daar hangt van af wat ik in augustus kan doen." Want hoe je het ook wendt of keert: bij een nieuwszender als BNR is de bandbreedte om een personalityshow te maken toch minder groot dan bij een muziekzender als Radio 538 of 3FM. "Giel en Edwin maken personality-shows. Ik denk dat daar bij een muziekzender meer ruimte voor is."

Toch zou er ook bij een nieuwszender meer ruimte moeten zijn om als presentator meer van je persoonlijkheid in de show te leggen, meent hij. "Zeker als je je wilt onderscheiden moet je meer naar een personality-show gaan. Het was één van mijn doelstellingen toen ik begon. Ik had drie ambities: hogere luistercijfers, af en toe een glimlach en meer kleur in de ochtend." Dat past niet echt bij de traditionele journalistiek, moest hij uiteindelijk bij BNR vaststellen. "Geld is niet relevant, maar wél de vrijheid om te doen wat je wilt. Dat kan hier niet. Je loopt altijd tegen grenzen aan."

Vrijheid vastgelegd
Edwin Evers heeft die vrijheid zelfs contractueel laten vastleggen: een playlist, daar doet hij niet aan. "Als je verantwoordelijk wordt gehouden moet je ook 100 procent verantwoordelijk zíjn." En dat kan tot gevolg hebben dat de muziek bij zijn programma heel anders klinkt dan de rest van de dag. "We houden de lijn aan van wat er op de zender gebeurt. Rick, een van mijn sidekicks, stelt het programma samen, maar ik vind het toch wel leuk om ’s ochtends de vrijheid te hebben om van dingen af te wijken. Dat is een gevoelsding en dat moet erin blijven."

"Ik ben gelukkig een ochtendmens en behoorlijk strikt in vroeg naar bed gaan. Wat mij betreft is het einde nog niet daar, maar het moment dat het ophoudt komt steeds dichterbij. Mocht het tij keren, dan wil je niet met een contract van vijf jaar zitten. Het plezier is het belangrijkst."

En dat legt Evers geen windeieren: het is een publiek geheim dat hij de best betaalde mediamedewerker van Nederland is. Niet voor niets, overigens: Mediabureau Mindshare berekende dat Evers met een jaarlijkse mediawaarde van 9,5 miljoen euro van onschatbare waarde is voor Radio 538. Hetzelfde geldt overigens voor Giel Beelen bij de Vara, voor wie adverteerders jaarlijks in totaal 7 miljoen euro over hebben om hun commercial in zijn ochtendshow 'gedraaid' te krijgen.

Combinatie
Waar het puur journalistieke Humberto Tan op een gegeven moment juist wat ging tegenstaan, heeft Giel Beelen naar eigen zeggen de ideale mix van journalsitiek en muziek te pakken. "De kaarten bij de Vara zijn goed geschud, met een jazzprogramma op zaterdag en af en toe bij Matthijs aanschuiven." Toch sluit hij niet uit dat hij ooit weer ergens anders aan de slag zal gaan. "Als ik mijn eigen programma mag maken, dan mogen ze me bellen. Maar ik heb nu de absolute macht om te laten en te doen wat ik wil. Mensen willen bijgepraat worden met onzin en muziek en dat is zó dankbaar."

En daarmee heeft Giel Beelen een flinke invloed op de kleur van een gemiddelde uitzenddag op 3FM. "De kar trekken is een groot woord, maar je merkt wel dat je de boel op gang brengt. Wij houden de luistercijfers niet zo heftig bij, maar ik snap wel hoe de kaarten geschud zijn. Ik vind het nog knap hoeveel luisteraars ik af en toe nog weet te krijgen, want ik heb niet altijd de makkelijkste muziek. Ik kan me voorstellen dat ik hier juist ben neergezet omdat ik iemand anders ben dan Edwin Evers."

Gerelateerde artikelen