Traumapsychologen komen met gedragscode media
Journalisten moeten bij calamiteiten afzien van interviews met slachtoffers en speculaties over oorzaken en verantwoordelijkheid.
Dat wil de Nederlandstalige Vereniging voor Psychotrauma (NtVP) overleggen met de Raad voor de Journalistiek, de Nederlandse Vereniging van Journalisten en een aantal vooraanstaande journalisten.
De vereniging neemt het initiatief voor deze richtlijn om journalisten bewuster te maken van de gevolgen van hun berichtgeving.
Volgens de NtVP kan de manier waarop media berichten over sommige ingrijpende gebeurtenissen, naast een positieve, ook een negatieve invloed hebben op de gezondheid en het welzijn van de slachtoffers.
"Media zouden zich vooral moeten richten op feitelijke berichtgeving en zouden moeten afzien van live interviews met getroffenen of slachtoffers direct na de calamiteit", zegt Jos Weerts, voorzitter van de NtVP.
Verwerking
"Het direct in beeld brengen van het leed en de ontreddering van slachtoffers kan schadelijk zijn voor hun verwerking”, zegt hij. "Datzelfde geldt voor het benadrukken van mogelijke risico’s en voor het nadrukkelijk zoeken naar of speculeren over oorzaken, verantwoordelijken of schuldigen."
Meer weten? Luister dan naar Mediazaken: elke dinsdag vanaf 14:30 uur op BNR.