Wat is de toekomst van het Universiteitsblad?
Corrupt bestuur, malafide hoogleraren en frauderende studenten: je zou denken dat universiteitsbladen genoeg stof hebben om over te schrijven. Toch wordt de kritische luis in de pels van het universiteitsbestuur stilletjes vervangen door mooie glossy’s of websites. Wat is er aan de hand?
"Instellingen moeten onderling steeds meer concurreren, waardoor bestuurders steeds gevoeliger voor slechte publiciteit. Zeker als ze die zelf hebben betaald", zegt Frank Provoost, hoofdredacteur van MARE, de universiteitskrant van de Universiteit Leiden in BNR Mediazaken.
“Universiteiten zien daarom liever glossy’s met mooie verhalen over fantastische wetenschappers dan kritische kranten”
Magazine
Het Universiteitsblad Folia Magazine (voorheen Havanna) is het net verniewde tijdschrift van de Universiteit en Hogeschool van Amsterdam. Hoofdredacteur Jim Jansen heeft bewust voor deze stap gekozen: “De functie van het Universiteitsblad is veel veranderd in de afgelopen tien jaar”, zegt hij.
“Vroeger moest je het Universiteitsblad lezen om te weten waar de tentamens waren, of om een kamer te vinden. Inmiddels moet je als blad op zien te concurreren tegen internet, waardoor de functie is veranderd. Al het nieuws staat onze website. Je moet het magazine meer zien als een cadeautje waarin we opinie, grote achtergrond reportages en lifestyle onderwerpen brengen.”
Online
Het Utrechtse universiteitsblad DUB is een van de bladen die alleen nog maar online verschijnt, maar volgens hoofdredacteur Ries Agterberg gaat dat niet ten koste van de scherpte en kunnen de bladen zelfs beter bovenop het nieuws zitten.
“De rector van de Universiteit Utrecht wilde bijvoorbeeld tentamencijfers in de openbaarheid brengen om de concurrentie tussen studenten te vergroten. Dat maakte veel reacties los bij studenten en medewerkers. Dat kan voor ons weer een aanleiding zijn voor een nieuw artikel of om de bestuurders daarmee te confronteren.”
Zorgelijke ontwikkeling?
De hoofredacteur van de Leidse studentenkrant vindt de volledige overstap van krant naar online “een hele zorgelijke ontwikkeling”. “Overstappen naar het internet, zoals bijvoorbeeld de Universiteit Utrecht sinds dit jaar heeft gedaan, is voor mij een onbegrijpelijke zet. Ik denk dat je met alleen maar een website onmogelijk op kan boksen tegen het lijstje favorieten van een student. Websites maken wel kans, maar ik denk dat je zoveel mogelijk energie in je blad of krant moet steken.”
“Dat lijkt inderdaad wel zo, maar ik denk dat dat niet nodig is”, zegt Agterberg. “Je moet inderdaad wel je eigen identiteit hebben, maar als je met goede artikelen voor de doelgroep komt, dan komen ze wel. Ik geef toe: je moet mensen wel naar de site toetrekken door middel van bijvoorbeeld een nieuwsbrief, anders komen ze niet.” Toch gaat het niet slecht met DUB, benadrukt hij: “Op dit moment zitten we op 40.000 unieke bezoekers per maand.”
Kritiek in periodes
“Het is nu heel rustig: als er een hoofdredacteur opstapt of een rector. De laatste ruzie ging over een nieuwsbrief die de afdeling communicatie had gemaakt met allemaal jubelberichten over de fantastische onderzoeken. Dat was een argument van het college van bestuur om al het nieuws uit de krant te halen. Dat deden ze immers zelf wel. Maar dat is niet waar: ze maakten reclame, geen nieuws.”