De zaak Omroep Brabant versus Brabant
Terwijl de landelijke publieke omroepen broeden op fusies om aan de bezuinigingseisen van het kabinet te voldoen, voeren de regionale omroepen hun eigen oorlogen. Ze worden gekort door de provincies en moeten samenwerken met de landelijke collega's.
Donderdag staan de regionale omroepen voor de rechter.
De provincies krijgen geld van het Rijk om te besteden aan de regionale omroepen. ''Daar mag je - tenzij je de Mediawet verandert - als provincie niet in snijden om bijvoorbeeld lantaarnpalen van te kopen'', legt directeur Gert Bielderman van Omroep Brabant in BNR Mediazaken uit.
Uit stukken van de rechtbank blijkt dat de provincie vindt dat er best bezuinigd mag worden op de omroep, mist dat niet ten koste gaat van de kwaliteit van de uitzendingen. De verantwoordelijke gedeputeerde, Brigitte van Haaften, wilde niet reageren op vragen van BNR.
Efficiënter
Ondertussen moeten de regionale omroepen nadenken over gedwongen samenwerking met landelijke publieke omroepen. Volgens VVD-Kamerlid Anouschka van Miltenburg hebben we nu te maken met 'dertien regionale omroepen, dertien directeuren, dertien raden van bestuur, dertien computersystemen en evenveel hoofdredacteuren'. ''Dat kan en moet efficienter.''
Leo Hauben, hoofdredacteur van L1 in Limburg, staat achter samenwerking met de landelijke collega's op voorwaarde dat de winst in de kas terecht komt van de regionale omroepen. ''Je ziet trouwens nu al dat we veel beelden leveren voor de journaals. Maar ik zie het niet zitten om bijvoorbeeld programma's van de EO uit te zenden op de regionale omroepen.''