Nacht van de Ondernemer Liveblog
Live vanuit het Beatrixtheater in Utrecht: de Nacht van de Ondernemer. Tot 6.00 uur in de ochtend staat BNR helemaal in het teken van de ondernemer.
Tijdens deze speciale marathonuitzending, spreken we met topondernemers uit het hele land over financiering, uitbreiding naar het buitenland, innoveren en nog veel meer!
05:00 tot 06:00 uur: Het laatste uurtje is ingegaan! Het ondernemersontbijt Met Maarten Voorhuis, oprichter van Vitaallicht, opirichter van Bright Vibes Michiel de Gooijer en Christiaan Henny, eigenaar van eFaqt.
Laatste halte: de studio in het Beatrix Theater #nvdo @BNR . Ondernemende nacht! pic.twitter.com/ZJHpF2Wook
— Renee van Heteren (@ReneeVanHeteren)
16 april 2015
04:00 tot 05:00 uur: Gezondheid - Met Oscar Kneppers, Peer Pulles en Flores van Emmerik Hoe blijf je scherp en gezond als hardwerkende ondernemer? Thomas van Zijl praat met Rockstart oprichter Oscar Kneppers, personal trainer Peer Pulles en arbeidspsycholoog en ondernemer Flores van Emmerik over gezondheid.
Getting ready for On Air 'Nacht van de Ondernemer' Radio Marathon @BNR #NvdO pic.twitter.com/W1BGJWTT4i
— Oscar Kneppers (@oscarkneppers) April 16, 2015
03:00 - 04:00 uur: De creatieve industrie - Met Pieter Nieuwenhuis, Sebastiaan Hooft en Reinout te Brake Marijke Roskam in gesprek met sporteconoom Pieter Nieuwenhuis, ondernemer en investeerder Sebastiaan Hooft en internetondernemer Reinout te Brake over de creatieve industrie en de subsidies die daarbij komen kijken.
Live on stage @BNR tijdens de Nacht van de Ondernemer vakvrouw @marijkeroskam pic.twitter.com/ORQO3krfJp
— Marlo (@MarloMagan) April 16, 2015
Luister het hele gesprek hier terug.
02:00 - 03:00 uur: Groei - Met Hein Roelfsema, Harry Helwegen en Jacob van der Vis Marijke Roskam bespreekt groei tot over de grens, overnames en internationaal zakendoen met internationaal econoom Hein Roelfsema, partner bij Dilligence Harry Helwegen en Jacob van der Vis van de Kamer van Koophandel.
Succesvol #groeien door internationaliseren betekent tijd investeren, focus en oog voor cultuurverschillen #http://bit.ly/1CMl3He #nvdo
— Judith de Bruijn (@deBruijnJudith) April 16, 2015
Luister het hele gesprek hier terug.
01:00 - 02:00 uur Gevallen en opgestaan - Met Frank Krake, Bob Ultee, Monique Collignon en Bernd Damme Hoe kom je weer terug in de wedstrijd, nadat je bedrijf failliet is gegaan? Deze ondernemers gaven niet op en kwamen groter terug dan ze ten onder gingen. Harm Edens praat over valkuilen, doorpakken en groei.
Zowel Krake als Ultee verbaasden zich over het stigma dat ondernemers krijgen als ze failliet gaan. "De gemiddelde werknemer wordt zeker drie keer ontslagen, daar heeft niemand het over, maar gaat een ondernemer failliet, dan is het allemaal zijn eigen schuld. Soms heb je gewoon pech."
Lees en luister hier verder.
00:00 - 01:00 uur: Innovatie - Met Hans Biesheuvel, Ben van der Burg en Gilles de Smit Wat moeten bedrijven doen om voorop te blijven lopen? Wat gaat ons leven de komende tijd veranderen? En wat is de rol van het internet hierbij? Harm Edens praat over innovatie met initiatiefnemer van Ondernemend Nederland Hans Biesheuvel , voormalig topschaatser en huidig topondernemer Ben van der Burg en medeoprichter van 22tracks.com Gillis de Smit.
Volgens Biesheuvel ontbreekt het in Nederland aan goede ideeën. "Ondernemers moeten scherper worden. Je moet met een idee komen waarmee je problemen voor de klant oplost en je moet laten zien hoe je daar geld mee kan verdienen." Volgens Van der Burg zijn er ideeën genoeg, maar worden deze niet op de juiste manier gefinancierd. Van der Burg zegt verder dat het bij het overtuigen van de klant nog het meest gaat om verbeelding. "Je moet de klant meenemen in een andere wereld. Je moet problemen voor hem oplossen waarvan hij niet eens wist dat ze bestonden."
@ikbenechtben is wakker! Over de toekomst van virtual reality en #innovatie @BNR #nvdo #kvk pic.twitter.com/ODfNSTLTg1
— Marije Hovestad (@marijehovestad) April 15, 2015
Lees en luister hier het volledige interview terug.
23:00 - 00:00 uur: Financiering - Met Jaap Koelewijn, Robert Verwaayen en Maasbert Schouten Renée de Monchy praat met hoogleraar corporate finance aan Nyenrode Business Universiteit Jaap Koelenwijn en ondernemers Robert Verwaayen en Maasbert Schouten over de laatste ontwikkelingen op het gebied van finance.
Volgens deze laatste twee investeerders is één van de belangrijkste voorwaarden voor een financiële injectie een goed doortimmerd businessplan. Pas dan zal de eerste fase van bedrijfsfinanciering afgerond kunnen worden, al dan niet met hulp uit het eigen netwerk van de starter. In vaktermen wordt die investeringsfase '3-F' genoemd, wat staat voor 'Family, Friends en Fools'.
Heerlijk om naar te luisteren: "Nacht van de Ondernemer" nu live op @BNR ism @KvK_NL tijdens #WvdO over #innovatie en #financiering
—n Arnold Monshouwer (@ArnoldMteG) April 15, 2015
Lees en luister hier het volledige interview terug.
21:00 - 23:00 uur: Thecla Bodewes, Alexander Ribbink, Benno Leeser en Pieter Schoen Meindert Schut in gesprek met vier topondernemers over innovatie, toekomstbeelden en drijfveren. Aan het woord: Thecla Bodewes directeur-eigenaar van Scheepswerven Bodewes, Alexander Ribbink partner bij Keen Venture Partners, Benno Leeser directeur van Gassan Diamonds en Pieter Schoen directeur en medeoprichter van de Nederlandse Energiemaatschappij.
Zowel Schoen als Ribbink denken dat ondernemen nog te veel onderschat wordt. "Een leuk ideetje is niet genoeg. Er wordt vaak gedacht: even snel, maar zo werkt het niet. Goed is vaak ook meteen complex. Het kost tijd en er zijn tegenslagen. Je moet een stalen kin krijgen van het vallen, maar mensen geven tegenwoordig veel te snel op."
Lees en luister hier het volledige interview terug.
20:00 - 21:00 uur: De aftrap met Daniel Ropers
Paul van Liempt spreekt met de directeur van Bol.com over waar het allemaal begon, hoe het nog beter kan en op welke manier hij het de klant zo makkelijk mogelijk wil maken.
Ropers vertelt onder andere dat er nog een lange lijst met verbeterpunten ligt. "Een groot deel van de aankopen wordt nog altijd in de winkel gedaan en niet online. Wij moeten ons afvragen: komt dat omdat wij niet iets beters bieden? Of omdat we nog niet genoeg hebben verteld dat wij het beter kunnen?"
Waar de komende jaren in ieder geval aan gewerkt gaat worden is het kleiner maken van het tijdsvenster bij de levering van artikelen. Uiteindelijk hoeven mensen dus niet meer de hele middag thuis op hun pakketje te wachten. "Dat zien we het liefst teruggebracht naar een tijdsvenster van 2 uur", vertelt Ropers. "We zijn daar druk mee bezig, dat gaat geen jaren meer duren."
Lees en luister hier het volledige interview terug.