RAI Vereniging: schaf de BPM nu af
De RAI Vereniging gaat staatssecreatris Wiebes van Financiën vragen om de BPM volledig af te schaffen. Volgens directeur Olaf de Bruijn van de branchevereniging van autofabrikanten en auto-importeurs is het nu het moment om dat te doen.
De Bruijn vindt dat de BPM verstorend werkt, zowel op nationaal als Europees niveau. Het moment is volgens hem nu gekomen om de BPM helemaal af te schaffen, omdat de inkomsten uit deze aanschafbelasting de laatste jaren gedaald zijn. "In het verleden haalde de staat er 3 miljard euro mee op. Dat is inmiddels gezakt naar 1,2 miljard door de CO2-berekening", zegt hij in de Nationale Autoshow.
Autobrief
In aanloop naar een nieuwe autobrief van staatssecreataris Wiebes, die naar verwachting in juni verschijnt, wil de RAI Vereniging de BPM-kwestie aankaarten in Den Haag. Maar De Bruijn realiseert zich maar al te goed dat het geld wel ergens anders vandaan gehaald moet worden. "Het wisselgeld zal waarschijnlijk uit mobiliteit moeten komen. Dan heb je het over ofwel de motorrijtuigenbelasting ofwel accijnzen, alhoewel we met accijnzen toch wel de grens hebben bereikt zo langzamerhand", aldus De Bruijn.
Verhoging
Vorige week bleek uit onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving dat de BPM voor zuinige auto's komend jaar met ruim 600 euro omhoog gaat, terwijl de BPM bij auto's met een hogere uitstoot gelijk blijft of zelfs lager wordt. Volgens het rapport is het effect van de BPM-verhoging op het milieu daardoor verwaarloosbaar.
Luister hierboven naar een deel van het interview met Olaf de Bruijn, directeur van de RAI Vereniging. Luister HIER de hele uitzending terug.