Van Hitler naar China
Ferdinand Porsche bedacht in de jaren ’20 een goedkope auto, zonder succes, tot Hitler hem de opdracht gaf een wagen voor het volk te ontwerpen. Auto's van Volkswagen zijn inmiddels Chinese lievelingetjes.
De door Hitler bedachte Kraft durch Freude-wagen moest een topsnelheid van 100 kilometer per uur kunnen halen, moest twee volwassenen en een kind kunnen vervoeren, of drie soldaten en een mitrailleur en mocht niet meer kosten dan 900 Reichsmark. Het uiteindelijke resultaat: de Volkswagen Kever.
Alle records
Die Kever uit 1936 blijft een beeldbepalende auto voor Volkswagen. Maar inmiddels is het Duitse automobielbedrijf hard op weg om de grootste autoproducent ter wereld te worden, met dank aan de overzeese klanten.
De Duitse autofabrikant van Audi, Volkswagen, Seat, Skoda, Bugatti en Bentley heeft vorige jaar alle financiële records gebroken: de fabrikant verkocht met 8,3 miljoen 15 procent meer auto’s, zag zijn omzet groeien tot een record van 159,3 miljoen en haalde een operationele winst van 11,3 miljard euro.
Japanse natuurrampen
"Het gaat niet extreem slecht in Europa, maar de extreme groei komt uit Azië", verklaarde BNR’s Wouter Karssen de goede resultaten maandag. Volkswagen heeft grote concurrent Toyota inmiddels ingehaald. Maar het Japanse automobielbedrijf had vorig jaar veel last van de natuurrampen in eigen land.
Toch, zo schreef de Volkskrant dinsdag, is het 'te simpel' om het succes van Volkswagen alleen toe te wijzen aan de tegenspoed van de Japanners. Volkswagen heeft haar blik inmiddels al jaren geleden overzee gericht. En heeft zich tot doel gesteld om in 2018 groter te zijn dan General Motors: "Onze strategie moet leiden tot een helder doel: in 2018 is de Volkswagen Group de meest succesvolle en fascinerende autofabrikant, en leidend op het gebied van duurzaamheid", aldus de ambitieuze visie van Volkswagen Group.
Overzee
Dat doel lijkt dus binnen bereik. Zoals geschreven doet VW het overzee erg goed. Opkomende landen als Brazilië en Rusland nemen steeds meer auto’s van de Duitse autofabrikant af. En ook in China zijn Duitse auto’s een begrip.
Duitse auto’s zijn buiten Europa een statussymbool. In een analyse in de Volkskrant wordt de vraag beantwoord waarom Chinezen zo graag Audi’s, Volkwagens, BMW en Mercedessen kopen. Het antwoord wordt al in de tweede zin gegeven: Duitse auto’s staan voor degelijkheid, kwaliteit en luxe.
partij- en regeringsauto's
Een saillant detail: Audi is razend populair onder Chinese bestuurders. Een reden voor de regering om een maand geleden te opteren voor het schrappen van buitenlandse automerken van de lijst met auto’s voor officieel gebruik. Met ruim vijf miljoen partij- en regeringsauto’s is die markt zeer lucratief.
Maar ook de middenklasse auto van VW is erg populair in Azië. De Duitse auto’s zijn duurder dan de eigen auto’s, maar winnen op exclusiviteit.
De mislukte droom
Zoals beschreven zijn niet alleen de auto’s van Volkswagen populair. Voor BMW en Daimler, eigenaar van Mercedes, was 2011 het beste jaar ooit. En die groei werd met vooral buiten Europa bereikt. Om het succes kracht bij te zetten, verplaatst VW bewust de productie zoveel mogelijk naar zogenaamde opkomende economieën.
VW-topman Martin Winterkorn zei maandag dat hij verwacht dat de autoverkopen en omzet in 2012 verder zullen toenemen. Van een enorme Volkswagen-fabriek kwam het tijdens de Tweede Wereldoorlog niet. De Kever werd dus niet de gedroomde volksauto.
De fabriek werd door de geallieerden deels verwoest en vanaf 1946 ging de Engelse bezetter er zelf auto’s fabriceren. Na de oorlog werd de Kever onder andere aangeboden aan Ford. Maar het Amerikaanse autobedrijf zag weinig commercieel perspectief in het Duitse automobielconcept.