De Nationale Autoshow20 dec '13 17:59Aangepast op 20 dec '13 19:13

Oldtimers massaal in de uitverkoop

Auteur: Noud Broekhof

Eigenaren van oldtimers willen massaal van hun auto af nu de MRB-vrijstelling voor klassiekers definitief naar 40 jaar gaat. Dat blijkt uit onderzoek van autohandelsite Autoscout24, in opdracht van BNR Nieuwsradio.

De nieuwe MRB-regels worden begin volgend jaar ingevoerd. De maatregel heeft veel effect op het aanbod van oldtimers. "We zien duidelijk dat mensen van die auto's af willen. Dan praat ik over 200 procent meer aangeboden klassiekers dan een jaar geleden. Het betreft vooral auto's die op diesel en LPG rijden", aldus Jurgen Vugts, directeur Autoscout24, in de Nationale Autoshow.

Zoekgedrag

Ook de vraag van mensen naar klassieke auto's is de laatste maanden flink afgenomen, constateert Vugts. "Het zoekgedrag naar die auto´s is met 42% gedaald. Dus ook de consument laat de klassieker nu links liggen", zegt hij. Onder druk van de nieuwe regeling ontstaat er op dit moment meer vraag naar Nederlandse klassiekers vanuit het buiteland.

Rechtszaak

Eerder deze week ging de Eerste Kamer akkoord met de plannen van staatssecretaris Weekers van Financiën. Dat betekent dat vanaf 1 januari alleen klassiekers van 40 jaar of ouder vrijgesteld zijn van wegenbelasting. Stichting Autobelangen wil de Staat aanklagen. Voor dit kostbare proces wordt momenteel financiering gezocht.

Luister hierboven naar het interview met Jurgen Vugts, directeur Autoscout24, in de Nationale Autoshow. Luister HIER de hele uitzending terug.

Gerelateerde artikelen