De Nationale Autoshow6 feb '12 14:29

Personeel NedCar gaat staken

Auteur: Pieter van den Akker

Het personeel van NedCar gaat mogelijk vrijdag al staken. Intussen is de directie op zoek naar partijen met interesse, al zijn de verwachtingen niet al te hooggespannen.

Een beslissing over een eventuele staking neemt het personeel naar verwachting dinsdag tijdens een actiebijeenkomst. Dat zei voorzitter Jean Wouters van de ondernemingsraad van NedCar maandag na beraad net de vakbonden. "Als het even kan, gaan we vrijdag staken'', zei Wouters.

Spotgoedkoop
Volgens hem heeft de directie maandag het personeel tot vrijdag naar huis gestuurd uit angst dat er dingen gebeuren die anders niet meer onder controle te houden zijn. Volgens directeur Joost Govaarts is die beslissing genomen zodat de medewerkers het slechte nieuws thuis kunnen verwerken.

Gezien de wisselkoers van de yen is het volgens Wouters spotgoedkoop om in Nederland te produceren. "Maar dat maakt het voor de Japanners ook spotgoedkoop om het bedrijf te sluiten'', voegde hij daaraan toe.

Muisstil
Ook directeur Govaarts, zelf al bijna dertig jaar werkzaam bij Nedcar, had geen makkelijke dag. "De gang vanochtend om half tien naar de hal waar alle medewerkers op me wachtten, was bijzonder zwaar. Toen de boodschap gebracht werd, was het muisstil in de hal. Dat beeld zal ik niet meer gauw vergeten.

De aangeslagen directeur toonde begrip voor de barricade-actie van boze werknemers. Zij blokkeerden alle uitgangen van het terrein met nieuw gebouwde auto's en namen de autosleutels mee. "Vandaag is de boodschap gewoon hard aangekomen."

Gesprekken
Volgens de directeur worden er gesprekken gevoerd met partijen die interesse hebben getoond in Nedcar, toen er nog sprake van was dat Mitsubishi in Born zou blijven.

"We hebben nu een nieuwe situatie. Op korte termijn gaan wij in gesprek met die partijen of hun interesse er nog steeds is en welke mogelijkheden er zijn", aldus Govaarts. Hij voegt eraan toe dat de kansen op succes "zeer gering" zijn.

Gerelateerde artikelen