De Nationale Autoshow6 feb '12 09:44

Verhagen: NedCar voor 1 euro te koop

Auteur: Edme Koorstra

Maxime Verhagen, minister van Economische Zaken, zegt dat Mitsubishi de NedCar-fabriek in Born voor het symbolische bedrag van 1 euro wil verkopen, als de koper ook het personeel overneemt.

"Het is bijzonder teleurstellend dat Mitsubishi niet te overtuigen was om de productie in Born voort te zetten," zegt de minister tegen Paul van Liempt.

Symbolisch
"Dat heb ik vanochtend ook tegen de directeur buitenlandse productie van Mitsubishi gezegd. Hij heeft mij toegezegd dat Mitsubishi bereid is de fabriek te verkopen voor een symbolisch bedrag van 1 euro, als de koper ook die ook het personeel overneemt."

Werk
"We zullen de contacten die we in de afgelopen jaren hebben opgebouwd gebruiken om te proberen dat de fabriek in zijn geheel wordt verkocht. Onze belangrijkste zorg is dat die mensen aan het werk blijven."

Dicht in 2012
Maandagochtend werd bekend dat Mitsubishi alle productie in Europa stopzet, inclusief de NedCar-fabriek. De sluiting gaat dit jaar nog plaatsvinden. Een woordvoerster van het bedrijf bevestigde dat "het nadelige zakenklimaat'' Mitsubishi dwingt de productie te staken.

Personeel naar huis gestuurd
Het personeel van NedCar in Born is maandagmorgen naar huis gestuurd om daar het slechte nieuws van de sluiting van de autofabriek te verwerken. "We worden als grof vuil aan de kant gezet'', riep een boze werknemer bij de poort.

Vakbond: horror
De sluiting van NedCar is horror, zegt Suat Koetloe van vakbond De Unie. "Een klap in het gezicht voor de 1500 werknemers in het Limburgse Born. Ik heb er geen woorden voor dat al die vakmensen en gezinnen zomaar op straat worden gezet." Koetloe wil maandag opheldering over dit "horrorscenario" dat Mitsubishi plotsklaps uit zijn Japanse hoed tovert.

SP wil spoeddebat
De SP wil zo snel mogelijk een debat met de ministers Henk Kamp van Sociale Zaken en Maxime Verhagen van Economische Zaken over de toekomst van NedCar. SP-Kamerlid Paul Ulenbelt wil een "maximale inspanning'' van het kabinet om werk in Born te behouden: "Alles uit de kast voor behoud van werk'', stelt hij.

Toekomst
Bij NedCar werken 1500 mensen. Het is de grootste autofabriek van Nederland. Momenteel wordt de Mitsubishi Colt er nog gemaakt. NedCar had al eerder aangekondigd dat directeur Joost Govaarts het personeel maandagochtend duidelijkheid zal geven over de toekomst van het bedrijf.

Gerelateerde artikelen