De Nationale Autoshow8 sep '17 19:17Aangepast op 8 sep '17 20:52

Nederlandse invasie op Duitse autobeurs

Auteur: Noud Broekhof

Nederlandse autotoeleveranciers pakken komende week groots uit op autobeurs IAA in Frankfurt met een eigen paviljoen. Waar een klein land groot in kan zijn...

Het speciale Holland High-Tech paviljoen is 1000m2 groot. Er is plek voor 40 bedrijven, die hun nieuwste innovaties tonen aan grote autofabrikanten als BMW, Audi en Mercedes-Benz. Daarmee heeft ons land de grootste stand op de belangrijke Duitse autobeurs die komende week begint.

Van turbo's uit Almere tot systemen voor het inklappen van buitenspiegels: Nederlandse toeleveranciers in de autosector doen het goed. 'Nederland draait wereldwijd mee in de top', zegt RAI Automotive Industry-manager Eddy van der Vorst (71) in De Nationale Autoshow.

VOC-mentaliteit

Volgens hem zit het in ons DNA. 'De kracht zit in onze mogelijkheden die wij de laatste paar honderd jaar ontwikkeld hebben om internationaal zaken te doen. Het is een combinatie van de VOC-mentaliteit, onze talenkennis, onze reislust. We proberen elke keer opnieuw internationaal nieuwe innovaties te tonen', zegt Van der Vorst, die zelf al ruim 50 jaar meeloopt in de autosector.

Autotoeleveranciers zijn onmisbaar voor autofabrikanten. Ze leveren een groot deel van de onderdelen. Van der Vorst: 'Meer dan 75 procent van de waarde van de auto komt van de toeleveranciers. Bovendien registeren ze 80 procent van de patenten.'

Grote branche
RAI Automotive Industry vertegenwoordigt een grote branche, die in ons land relatief onbekend is omdat het merendeel van de auto-onderdelen geëxporteerd worden. Uit nieuwe cijfers van de organisatie blijkt dat er in totaal 45.000 mensen bij Nederlandse autotoeleveranciers werken. De omzet van de bedrijven in ons land is jaarlijks ongeveer 10 miljard euro.

Vanaf dinsdag openen de leveranciers een eigen paviljoen op de IAA in Franfurt. Volg de redactie van De Nationale Autoshow vanaf de beursvloer via Twitter. Luister hierboven naar het interview met Eddy van der Vorst. Luister HIER de hele uitzending terug.

Gerelateerde artikelen