Petra Grijzen23 jan '13 16:04

BNR Petra Grijzen | De speech van Cameron, belastingparadijs Nederland en Prinsjesdag gemarginaliseerd

Auteur: Anne-Greet Haars

Petra Grijzen gaat dieper in op (de achtergronden bij) het nieuws. Te gast in de studio zijn oud-politicus Arend-Jan Boekestijn, oud-minister Willem Vermeend, financieel geograaf Ewald Engelen en CDA-leider Sybrand van Haersma Buma.

David Cameron bracht heel wat teweeg met zijn speech over Europa. Hij beloofde de Britten een referendum over het lidmaatschap van de EU en wil flexibeler, meer op maat gemaakte afspraken tussen Groot-Brittannië en Europa. Uit heel Europa komen heftige reacties binnen.

Belastingparadijs Nederland
Buitenlandse bedrijven hebben vaak op papier een Nederlandse vestiging vanwege onze aantrekkelijke fiscale regelingen. Voor die bedrijven is Nederland een belastingparadijs. Steeds meer mensen willen daarvan af. Waarom? En waarom wil staatssecretaris Weekers niets aan de huidige regels veranderen?

Prinsjesdag gemarginaliseerd
De Raad van State vindt dat de politieke besluitvorming over 'de kaders waaraan de begroting moet voldoen' naar het voorjaar moet worden verplaatst. Op Prinsjesdag, een half jaar later, gaat het dan alleen nog om de precieze invulling per departement. Dreigt Prinsjesdag te marginaliseren?

Dat en meer in BNR Petra Grijzen, van 16.00 tot 18.30 uur op BNR.

Gerelateerde artikelen