Wetenschap Vandaag2 mrt '15 16:05

Waarom managers reorganiseren

Auteur: Mark Beekhuis

Het antwoord lijkt zo voorspelbaar dat je zou kunnen vergeten de vraag te stellen: waarom beginnen managers met een reorganisatie? Veranderende wetten en marktomstandigheden? Dat komt voor, maar meestal zijn er andere redenen.

Een van de belangrijkste redenen voor topmannen (m/v) om te reorganiseren blijkt te zitten in de organisatie zelf. Ze willen grip op de zaak krijgen. Want ze staan misschien wel aan de top, maar dat betekent nog niet dat ze kunnen doen waar ze zin in hebben. Met een reorganisatie proberen ze dat te bereiken, zegt Fernando Nieto Morales, die voor het weekend promoveerde aan de Rijksuniveriteit Groningen. Het gaat ze om hun machtsbasis. Dat kan met de beste bedoelingen zijn, vult Morales direct aan, omdat ze denken dat dat beter is voor de organisatie en niet per se voor hen zelf.

Dit mechanisme verklaart misschien ook het meest verrassende dat het onderzoek van Morales opgeleverd heeft. Kijkend naar verschillende groepen, ontdekte hij dat topambtenaren veel meer geneigd zijn om te reorganiseren dan ceo's in het bedrijfsleven. Geef je een topambtenaar meer ruimte, dan begint die te reorganiseren, terwijl ceo's dan terughoudender worden.

Dat gaat misschien tegen onze vooroordelen in, maar zo zit het dus. Stroperige organisaties vind je meer bij grote bedrijven, terwijl de overheid een flexibele organisatie heeft, met managers die graag aan de slag gaan met de volgende reorganisatie.

Gerelateerde artikelen