Wetenschap Vandaag18 feb '16 17:49

Griepvirus zit ons steeds op de hielen

Auteur: BNR Webredactie

De griepepidemie is - als het goed is - over 't hoogtepunt heen - daar zullen de roostermakers hier blij mee zijn, want we hebben een aardig epedemietje gehad hier bij BNR. En of gezond leven de kans op griep beperkt? Daarover lopen de meningen uiteen.

Foto: ANP
Foto: ANP

Maar goed, de laatste tijd blijft het aantal nieuwe griepgevallen stabiel, meldt gezondheidsinstituut Nivel. Gelukkig is de epidemie - als het goed is - dan ook over z'n hoogtepunt heen. Elk jaar is het weer een beetje een verrassing om welke soort het gaat, zegt huisarts Gé Donker, epidemioloog bij het NIVEL. "Dat weten ook geleerden niet van tevoren. Je kijkt natuurlijk wel wat voor griepepidemie er op het Zuidelijk Halfrond is op het moment dat het hier niet is, maar dan nog is de samenstelling van die griepvirussen elk jaar verschillend."

Onze reislust draagt overigens niet bij aan een verdere terugdringing van griepvirussen. Het virus klampt zich immers vast aan onze slijmvliezen en reist dus gezellig met ons mee over de wereld. En om enigszins te kunnen inspelen op de te verwachten griepsoort, geven artsen vanuit de hele wereld door wat ze tegenkomen bij patiënten, zegt Donker. "Elk jaar wordt ook aan de WHO doorgegeven wat er in een land voorkomt en dan bepaalt de WHO op grond van de gegevenswat er in het vaccin van het komende seizoen moet komen."

Gerelateerde artikelen