3,3 miljoen jaar oud gereedschap gevonden
Voor er mensen waren, werden er in Kenia al stenen gereedschappen gemaakt. Het zijn primitieve werktuigen, waarvan de maker en het doel onbekend zijn. Maar ze zijn te geavanceerd voor een chimpansee. Een van onze voorouders moet ze gemaakt hebben, 3,3 miljoen jaar geleden.

In Kenia zijn zeer oude stenen gereedschappen gevonden. Tot nu toe was het oudste gereedschap 2.6 miljoen jaar oud. Met de vondst die nu gedaan is, is dat ineens 700-duizend jaar ouder: 3.3 miljoen jaar. Zo lang geleden waren er nog geen moderne mensen, maar al wel voorouders. Het is ongeveer de tijd dat ook Lucy geleefd moet hebben, die in Ethiopië is gevonden - een land verderop.
De werktuigen zijn van rond de tijd dat we uit de bomen kwamen. En daarin zit ook het belang van deze ontdekking. Want het landschap waarin ze gevonden zijn, klopt niet met de theorie waarom we überhaupt ooit met gereedschappen begonnen. Dat was, is de gedachte, een reactie op klimaatverandering; een methode om ons staande te houden in de savanne waarin we terecht waren gekomen.
De plek waar de stenen gevonden zijn is nu dor en droog. Maar in de tijd dat de stenen gereedschappen gemaakt werden, was het er bosachtig.
De werktuigen werden ontdekt door Sonia Harmand en Jason Lewis. Zij zochten op een plek waar al meer vroege werktuigen werden gevonden. Het is bijvoorbeeld niet ver van de plek waar de oudste stenen bijl lag.
Het gereedschap dat nu aan het licht is gebracht, is primitief. Het zijn zware stenen, van een kilo of drie, waarvan het doel ook niet helemaal duidelijk is. Misschien werden ze gebruikt voor het openen van noten, of het snijden van vlees.
Ook chimpansees en andere apen gebruiken stenen werktuigen. Maar de scherpe rand, die gemaakt moet zijn door stenen tegen elkaar te slaan, is te geavanceerd voor hen. Dit moet, denken de onderzoekers, een van onze voorouders gemaakt hebben.
Een stenen werktuig, waar eerst nog drie meter grond bovenop lag (Foto: MPK-WTAP)