Waarom zijn we nieuwsgierig?
Er wordt al jarenlang onderzoek naar gedaan naar de vraag waarom we nieuwsgierig zijn. Maar is er een antwoord? En krijgt u dat ook? Lees verder...
Het onderzoek naar nieuwsgierigheid zit een beetje vast, schrijven Celeste Kidd en Benjamin Hayden in het wetenschapsblad Neuron. In plaats van de vraag waarom we nieuwsgierig zijn, steggelen psychologen en neurologen op dit moment vooral over de vraag wat het is. Maar, zeggen Kidd en Hayden van de Universiteit van Rochester in New York, dat kunnen we nog niet zeggen. Daarvoor moet eerst meer onderzoek gedaan worden.
Kidd keek bijvoorbeeld bij baby's wanneer zij nieuwsgierig zijn. Het blijkt dat ze langer blijven kijken als ze iets zien dat anders is dan ze kennen, maar niet zo anders dat het onbegrijpelijk wordt. Nieuwsgierigheid lijkt daarmee te maken te hebben met leren.
Dat zou je kunnen concluderen uit een ander onderzoek. Het blijkt dat je beter leert als je nieuwsgierig bent. Vreemd genoeg maakt het daarbij niet uit waarnaar je nieuwsgierig bent en of dat iets te maken heeft met wat je leert.
Een andere vraag is of nieuwsgierigheid iets puur menselijks is. Er is inmiddels bewijs dat apen het ook kunnen zijn. Maar van andere dieren is dat niet duidelijk. Daarbij komt dan weer de vraag wat nieuwsgierigheid is om de hoek kijken. Sommigen vinden het het vergaren van informatie. Anderen voegen daaraan toe dat het moet gaan om informatie die geen doel lijkt te dienen.