Wetenschap Vandaag16 nov '15 14:39

We waren helemaal in de olie in de Golf van Mexico

Auteur: Mark Beekhuis

De chemicaliën die de biologische afbraak van de olie in de Golf van Mexico hadden moeten versnellen, zaten de afbraak juist in de weg.

Het is ironisch wat er gebeurd is, vindt Samantha Joye van de Universiteit van Georgia. In 2010 zijn er met de beste bedoelingen zijn er chemicaliën in zee gegooid. Maar hun effect blijkt zo onverwacht te zijn, dat niemand het kon voorzien.

De theorie voorspelde dat de chemicaliën, dispergeermiddelen die de massieve stroom olie moest verdelen in kleine druppeltjes, de biologische afbraak van de olie zouden versnellen. Maar wat er gebeurde was iets volledig anders.

Die kleine druppeltjes kunnen makkelijker worden afgebroken door de micro-organismen die toch al in de zee zitten. Maar ze kregen de kans niet.

In plaats daarvan bloeiden andere soorten micro-organismen op. Die konden niet zoveel met de olie, maar deden zich juist te goed aan de chemicaliën. Die nieuwe concurrenten bleken zo succesvol dat de olie-afbrekende organismen erdoor verdreven werden.

In haar onderzoek kijkt Joye naar de middelen die in de Golf gebruikt zijn. Er zijn ook andere middelen. Mogelijk werkt een van die stoffen beter. Dat is te hopen, want de chemicaliën helpen ook te voorkomen dat er een dikke plak olie op het strand aanspoelt. Daarom zullen ze bij toekomstige olierampen vaak toch weer gebruikt worden.

Gerelateerde artikelen