Fandaag halen we een prood pij de pakker
Nu klinkt het nog een beetje raar, maar over een paar jaar halen we gewoon een prood pij de pakker. Maar waarom verandert die uitspraak eigenlijk?
Heel langzaam verandert onze uitspraak. De V aan het begin van woorden spreken we steeds vaker uit als F en de B schuift langzaam op richting de P.
Het kost minder moeite om een F of een P uit te spreken. Toch is het daarmee niet meteen duidelijk dat we uit pure luiheid overgaan op de makkelijkste uitspraak, zegt Anne-France Pinget. Zij promoveert deze week in Utrecht. Want niet alle woorden worden korter, en niet alle letters worden makkelijker. Eigenlijk blijft er vrij veel onveranderd.
In haar onderzoek laat Pinget zien dat de verandering voor de meeste mensen niet begint bij een luie uitspraak van de V of de B, maar aan een lui oor. De verandering begint met mensen die het verschil niet horen. Is dat eenmaal het geval, dan loont het niet meer de moeite een V of een B te zeggen, en gaan we over op de makkelijke uitspraak.
De veranderingen bij V/F en B/P lijken op elkaar, maar verlopen niet identiek. Bij de V zijn er duidelijke regionale verschillen. En de verandering rukt op naar het zuiden. De verandering bij de B gaat overal in Nederland en België gelijk op.