Waterstofeconomie een nano-stapje dichterbij gebracht
In Eindhoven hebben ze een zonnecel gemaakt die de waterstof-economie een stap dichterbij brengt.
Als je echt graag wilt, kun je tegenwoordig een auto rijden die op waterstof loopt. Waterstof kun je maken met een zonnepaneel, maar dat is vrij duur. Dus vaker wordt het met kolencentrales gemaakt. En wat nu langzaamaan mogelijk wordt, is waterstof maken met een foto-electrochemische cel. Dat is een soort zonnepaneel, waar geen elektriciteit uit komt, maar waterstof.
Het rendement van die nieuwe cellen is nu nog laag. Maar er is zicht op een flinke verbetering, denkt Erik Bakkers van de TU Eindhoven. Een ander probleem heeft hij al wel opgelost. In deze cellen zit een duur materiaal. Bakkers gebruikt galliumfosfide, wat ook in oude groene LED-lampjes zit. Amerikaanse onderzoekers gebruiken een andere materiaal, omdat zij denken dat galliumfosfide te duur is. Nano-draadjes bieden uitkomst, hele kleine draadjes.
Een nieuw prototype haalt nu een tien keer beter rendement, terwijl er maar een tienduizendste van die dure stof in verwerkt zit. Dan maakt de prijs van de grondstof niet meer uit, denkt Bakkers.