Wetenschap Vandaag12 mrt '15 17:28

Klotsende lichtgolven voor een sneller internet

Auteur: Mark Beekhuis

Denk je bij het woord monstergolven aan stoere visserspraat? Die golven bestaan echt. En je zou ze kunnen gebruiken om het internet sneller te maken.

Lang werden vissers die over monstergolven begonnen niet helemaal serieus genomen. Inmiddels is duidelijk dat ze wel degelijk bestaan, huizenhoge golven die schijnbaar uit het niets ontstaan op een verder kalme zee. Even later zijn ze ook weer verdwenen.

Nederlandse onderzoekers hebben nu laten zien dat je zulke golven ook met licht kunt maken. Licht is ook een golf, dus misschien klinkt dat niet eens zo gek. Maar waar vindt je een 'zee', waarin het licht alle kanten op klotst?

Bij het AMOLF maakten ze daarvoor een 'chaotische trilholte'. Op z'n allersimpelst kun je dat beschrijven als een soort spiegelpaleis. Licht dat erin gaat, blijft heen en weer stuiteren tegen de muren, en kan niet ontsnappen. Het is zo ondiep gemaakt, dat het licht eigenlijk alleen in een plat vlak kan bewegen.

Maar het belangrijkste van die trilholte is misschien nog wel de vorm van die holte. Die is zo gekozen dat het licht niet interfereert. Er ontstaan dus niet vanzelf patronen in de lichtgolven, die heen en weer stuiteren tegen de randen van de trilholte. Zo ontstaat als het ware een klotsende zee van lichtgolven.

Net als op zee, blijkt ook hier dat er af en toe monstergolven ontstaan, plekken waar het licht ineens, schijnbaar uit het niets, heel fel wordt. En net als op zee is helemaal niet duidelijk waarom dat gebeurt. Maar het gebeurt en Kuipers kan wel de kans groter maken dat ze ontstaan.

Als je dat kunt, dan kan je ze misschien ook wel gebruiken voor sneller internet. Kuipers hoopt daarop. Internetverbindingen worden gemaakt met glasvezelkabels. Het signaal daarin is een lichtsignaal. Maar op knooppunten in het net, wordt alles omgezet naar elektrische signalen. Voor een volgende verbinding wordt dat dan weer omgezet in een lichtsignaal. Als dat niet meer hoeft, kan de snelheid veel hoger worden, en misschien ook wel energiezuiniger.

Het artikel van Kobus Kuiper staat deze week in het wetenschapsblad PNAS.

Gerelateerde artikelen