Biodiversiteit beste wapen tegen klimaatverandering
Op plekken waar veel verschillende planten groeien, is de natuur beter bestand tegen klimaatverandering. Na een jarenlange discussie staat dat nu vast. Het toont opnieuw het belang van biodiversiteit aan.
Én deze wetenschap kan helpen om de impact van de klimaatverandering te verminderen, zegt Mark Beekhuis, die sprak met ecoloog Martijn Bezemer. De vraag is hoe de natuur omgaat met extreem weer als gevolg van de klimaatverandering. De natuur blijkt grillig en is daarom misschien wel beter opgewassen tegen alle extremen dan vaak wordt gedacht, betoogt Bezemer.
In 1994 deed een wetenschapper uit Minnesota onderzoek naar de stikstofdepositie in de regen. Toen er een extreem droog jaar kwam, zag hij dat plantengemeenschappen waar heel veel soorten in stonden veel minder gevoelig waren voor droogte dan arme plantengemeenschappen. Dat was eigenlijk het begin van een enorme hoeveelheid biodiversiteitsonderzoek.
Extreem
Door heel veel verschillende proeven bij elkaar te brengen en die een aantal jaren te meten, achterhaalde het onderzoeksteam IDIV uit Leipzig dat plantengemeenschappen met meer soorten veel weerbaarder zijn tegen extreme droogte of een extreem natte periode. "Ik denk dat dit toch wel heel overtuigend bewijs is."
Goed nieuws zou je zeggen, maar het brengt ook met zich mee dat de klimaatverandering een veel grotere impact heeft op soorten, omdat ecosystemen nog gevoeliger zijn door verarming van die soorten. "De vraag is nu hoe we ervoor kunnen zorgen dat we die systemen verrijken, zodat er meer soorten in komen en we ze weerbaarder maken tegen die klimaatverandering."