Weekend Wetenschap | Goede klantenservice herken je aan emoticons :-)
Smileys helpen de helpdeskmedewerker. Je eet wat je nog weet. En een Handelsreiziger in de Bronstijd van bijna 3400 jaar geleden.
Smileys helpen helpdeskmedewerkers
Helpdeskmedewerkers die bij chat sessies met klanten smileys gebruiken krijgen een betere beoordeling. Een snelle reactie helpt ook, blijkt uit onderzoek waarin de reactie direct, na één of na zes uur kwam. Maar smileys hebben een groter effect, schrijven onderzoekers in het wetenschapsblad Computers in Human Behavior.
Het toevoegen van plaatjes of video blijkt juist nauwelijks invloed te hebben op de indruk die de klant heeft van de medewerker. Dat gaat in tegen de theorie. Die zegt dat hoe rijker de ervaring, hoe beter het gevoel, terwijl juist sms-jes met smileys het beste blijken te scoren.
De onderzoekers verklaren dit door de persoonlijke en directe communicatie die dit oplevert. Als de berichten over en weer vliegen, is het als het ware alsof je met elkaar in een ruimte zit.
Het onderzoek werd uitgevoerd in Zuid Korea, waar het gebruik van smileys in zakelijke teksten gebruikelijker is dan in het Westen. Toch denken de onderzoekers dat het effect dat zij gevonden hebben, ook in andere landen en culturen aanwezig is.
(Uit: Computers in Human Behavior)
Memory met tussendoortjes
We eten graag voedsel waar we herinneringen aan hebben. En dat hoeven niet per se goede herinneringen te zijn.
Psychologen van de universiteit van Basel speelden een soort Memory-spel met hongerige mensen.
Op een computerscherm moesten zij steeds kiezen tussen twee tussendoortjes, zoals chips en chocola. Alle snacks hadden daarbij een vaste plek op het scherm. Bij het maken van de keuze, zagen de deelnemers niet de snacks zelf, maar alleen twee vakjes op het scherm.
Zo werden zij gedwongen de twee tussendoortjes voor de geest te halen. Op een hersenscan is vervolgens zichtbaar dat mensen die snack kiezen die ze zich het best herinneren - ook als zij eigenlijk een voorkeur hadden voor de andere optie.
Bij een controlegroep, die steeds moest kiezen tussen twee plaatjes bleek dat de deelnemers gewoon kozen wat hun voorkeur was.
(Uit: Neuron)
Under reconstruction: Waar kwam het Egtved-meisje vandaan?
Het Egtved-meisje, dat 1370 v.Chr. in Denemarken overleed, heeft in de laatste maanden van haar leven een enorm reis gemaakt. Waarschijnlijk kwam ze uit het Zwarte Woud, zo'n 800 kilometer naar het zuiden.
Onderzoekers van het Deense Nationale Museum, reconstrueerden die reis. Er zijn geen documenten over. In de eiken doodskist vonden zij nog wel haar, nagels, een wollen deken, wat kleren. En haar gecremeerde kind van zes.
Door te kijken naar het element strontium in het haar, konden zij maand voor maand bepalen waar zij geweest moet zijn. Strontium zit in de bodem, en we krijgen het binnen met de planten die we eten. Afhankelijk van de plek is de verhouding tussen verschillende strontium-isotopen anders. Dat kun je dus gebruiken om te bepalen waar iemand was.
Met de 23 centimeter lange haren kon zo de reis naar Denemarken worden ontrafeld. Maar het gaf nog geen antwoord op de vraag waar zij geboren was. Daarvoor keken zij naar de tanden van het meisje. Die zijn gevormd en gekristalliseerd toen ze drie of vier jaar oud was, waarschijnlijk in het Zwarte Woud.
Ook dertien tot vijftien maanden voor haar dood leefde ze op die plek. Toen vertrok ze waarschijnlijk naar Jutland, om na negen of tien maanden terug te keren. Vier tot zes maanden later reisde ze opnieuw naar Denemarken, waar ze na een aantal maanden overleed.
De onderzoekers vermoeden dat zij handelde in amber, een steen die voor de economie net zo belangrijk was als goud in die tijd. In Denemarken was er veel van deze steen voor handen. De Denen kochten er vooral brons mee.
(Uit: Scientific Reports)

Wetenschap Vandaag
Over diepzeediertjes die broeikasgassen eten, immuuncellen die zichzelf opofferen en de zoektocht naar planeten. Over de nieuwste medicijnen, zonnecellen en sensoren. Kortom: hoe werkt de wereld om ons heen en hoe kunnen we hem nog beter maken?