Sportzaken25 jan '14 13:02Aangepast op 27 jan '14 22:56

Humberto's verhaal | Brood en Spelen

Auteur: BNR Webredactie

Heeft u enig idee wat de drie best bekeken televisie programma's waren van 2013? Op de derde plaats, met 3,7 miljoen kijkers, staat de halve finale van het Eurovisie Songfestival.

Op 2 de inhuldiging van koning Willem Alexander, en op 1 staat de finale van het Songfestival: beide programma’s hadden bijna 5 miljoen kijkers. Zangeres Anouk was vorig jaar dus verantwoordelijk voor 2 van de 3 best bekeken programma's van het jaar. Eerlijk gezegd was ik een beetje verrast: ik had sportprogramma's verwacht.  

Maar 2013 was geen jaar met grote sportevenementen. 2012 wel, met het EK voetbal en de Olympische Spelen in Londen. En dat zie je meteen terug in de kijkcijfers. In de top 20 van best bekeken programma's van dat jaar staan maar liefst 17 sportprogramma's. En dan vooral voetbal en olympisch hockey! Alleen Boer zoekt Vrouw en The Voice of Holland komen een beetje in de buurt van sport. 2010? Het jaar van het WK voetbal en de Olympische Winterspelen in Vancouver: hetzelfde beeld. 19 van de top 20 programma's? Sport!

Pak de lijst met best bekeken tv programma's ooit er bij en ja hoor, ook daar verslaat sport alles! Het Oranje-gevoel zorgt er voor dat we massaal naar de buis kijken: verbonden door hoop, soms verscheurd door wanhoop. De NOS is tijdens die momenten de nationale haard waar we ons allemaal aan opwarmen. Pak die lijst erbij en het ene na de andere voetbalduel komt voorbij. Met helemaal bovenaan, met 12,3 miljoen kijkers, Nederland-Uruguay: de halve finale van het WK in Zuid-Afrika. U weet wel, die streep van Giovanni van Bronckhorst.  

Zo bezien hebben Frank Snoeks, Jeroen Elshoff en Jeroen Grueter in ons ontzuilde land de rol overgenomen van de dorpspastoor. Zij zijn onze leidsmannen. Zij nemen ons mee in het verhaal van de wedstrijd. Soms briljant, zoals in 1986 toen Theo Reitsma - nog voordat wij het thuis zagen - ons vertelde dat Maradona hands had gemaakt. Hij zag de "hand van God" toen het nog een hand zonder naam was. Soms emotioneel, soms licht onderkoeld. Maar altijd oprecht en met kennis van zaken.

Straks in Sotsji is de NOS er weer bij en zullen wij programmamakers in bescheidenheid ons best doen om nog enige aandacht van de kijker te krijgen. 

Het is geen rocket science maar het publiek wil brood en Spelen. Dat weten we al sinds de Romeinen. Het is voor mij dan ook onvoorstelbaar dat sport zo laag op de prioriteitenlijst staat van politiek Den Haag. Lichamelijke opvoeding op scholen is de afgelopen jaren alleen maar minder geworden terwijl de voordelen evident zijn. Contracten voor sportrechten staan ook onder druk van Den Haag. Terwijl andere partijen, mijn eigen RTL, SBS of wie dan ook niet echt staat te trappelen om die contracten volledig over te nemen. Raar! Het publiek wil graag sport zien en Den Haag zegt: "het zal wel". Ik snap er helemaal niets van. En als u mij niet gelooft, kijk gewoon naar de cijfers, die liegen niet.

Humberto Tan voor BNR Sportzaken
25 januari 2014

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  

Gerelateerde artikelen