Sportzaken25 jan '14 13:23

Jan de Jong (NOS): "Eredivisie heeft prioriteit"

Auteur: Anne-Greet Haars

De NOS gaat voor de voetbalrechten niet bieden op zowel de Eredivisie als de Champions League, omdat dat financieel niet haalbaar is. Maar over de prioriteit is Jan de Jong, algemeen directeur van de NOS, duidelijk: "Die ligt bij de Eredivisie."

Dat vertelt De Jong zaterdag bij BNR Sportzaken. De NOS-baas vindt dat er door de komst van Fox een hele andere situatie is ontstaan. "De vraag is of de rechten überhaupt op de markt komen. Want Fox kan vandaag, morgen of over zes maanden besluiten dat ze het gewoon zelf gaan doen, dat kan ook op basis van het contract. Ze hoeven niet met iemand te praten. Dat is een nieuwe situatie: normaal gesproken moet iemand het verkopen."

Ander tijdstip
Het is geen optie dat Studio Sport pas om 10 uur 's avonds wordt uitgezonden, legt De Jong uit: "Er ligt een evenementenlijst die regelt dat de samenvattingen op de dag van de wedstrijd uitgezonden moeten worden en het tijdstip mag op zondag niet later dan 21:00 uur zijn."

"Wij hebben 19:00 uur bedacht, en daar hoef je geen Albert Einsten voor te zijn: dat werkt heel goed. Als voetbal later wordt uitgezonden komt het in een heel ander concurrentieveld: dan is de vraag of voetbal nog hetzelfde aantal kijkers haalt. We zullen zolang als het kan vasthouden aan 19:00 uur: doe je dat tegen elke prijs, nee. Het moet wel in verhouding staan. Als de Eredivisie te veel geld vraagt, wordt de Champions League een volwaardig alternatief."

Radiorechten
Een andere tak van sport zijn de radiorechten, die heeft de NOS non-exclusief in haar bezit, aldus De Jong. "Wij vinden dat elke regionale omroep verslag moet kunnen doen van het team dat in haar regio speelt. Wij streven niet naar exclusiviteit, terwijl ik me kan voorstellen dat BNR dat wel doet - omdat er ook een vergoeding tegenover staat. Ik denk dat het lastig wordt voor BNR om het commercieel dicht te rekenen en er als zender van te profiteren."

"Ik zou het heel erg vinden als de radiorechten kwijtraken - laat daar misverstand voer staan - maar daar geldt een ander model. Daar gaat het vooral om de interpretatie van de verslaggever, die maakt er zijn eigen ding van door te vertellen wat ze zien - dat is iets anders dan exclusiviteit van de beelden.

Gerelateerde artikelen