Sportzaken1 feb '14 11:27

Humberto's verhaal | Als winnen makkelijk was, zou iedereen het doen

Auteur: BNR Webredactie

'Tijdens London2012 werd door Athletics Team GB een uitzonderlijk aantal van 4 gouden medailles gewonnen, waarvan 3 binnen 45 minuten. De dag waarop dat gebeurde (4 augustus 2012) staat voor altijd te boek als de ‘Super Saturday’ en werd door de BBC uitgeroepen tot het beste moment in de Britse sportgeschiedenis.'

EPA
EPA

Deze bijzondere zin lees ik in het boek "Als winnen makkelijk was, zou iedereen het doen" geschreven door Charles van Commenee. 'High performance culture als basis voor succes' staat er nog onder de titel.

Nou noemen wij in Nederland dagen al snel super. Als bijvoorbeeld de Klassieker Feyenoord-Ajax op het programma staat, is het Super Sunday of als er in een speelronde 3 derby's staan geprogrammeerd, Vitesse-NEC, Twente-Heracles en Heerenveen-Cambuur, is dat natuurlijk meteen een superdag. Nee dan de Britten, het superlatief Super Saturday voor 4 augustus 2012 is meer dan op zijn plaats.  

The Telegraph schreef: 'nothing can ever beat Super Saturday! Jessica Ennis, Greg Rutherford and Mo Farah all struck gold for the host nation in the Games’ premier sport on the same evening in the space of 44 unfathomable minutes."

Een van de 80.000 toeschouwers heeft zijn persoonlijk verslag van de 8e dag van de Spelen op youtube geplaatst. Slechte beeld kwaliteit, maar een hoge emotionele lading. We zien Rutherford 8.31 meter springen, zijn 2e poging. De toeschouwer realiseert zich dat zijn landgenoot goud gaat winnen. Ondertussen staat zevenkampster Ennis klaar in de schermen van het stadion. Hij kan het niet geloven dat Team GB 2x goud kan winnen binnen 15 minuten! Hij schreeuwt het uit!! En dan moet Mo Farah nog de 10 km lopen... Mo, Mo, Mo!!! Het 3e goud van de dag. 'Does it ever gets better than that?', zegt onze amateurfilmer die met zijn beelden iedere sportliefhebber kippenvel bezorgt.

De man mede verantwoordelijk voor dit Britse succes? Charles van Commenee. Persoonlijk benaderd door Sir Sebastian Coe om de Britse atletiek naar een hoger niveau te tillen. Van Commenee had bij zijn aanstelling als doelstelling minstens 8 medailles waarvan minstens 1 goud. Het werden 6 medailles waarvan 4 goud! De Britten smeekten bijna dat hij zijn contract zou verlengen, maar hij bleef niet. Hij deed wat hij bij zijn aanstelling had gezegd te doen. "Als je een signaal wil afgeven, heeft dat alleen zin als je er zelf ook consequenties aan verbindt. (..) als we de doelstelling niet halen, heeft dat consequenties en zal er geen plaats meer zijn voor de leider" (sportknowhow XL). Ondanks Super Saturday. Ondanks het beste moment in de Britse sportgeschiedenis. Dankzij een high performance instelling. Nee, zelfs als je dik gewonnen hebt, is het toch niet makkelijk....

Humberto Tan voor BNR Sportzaken
1 februari 2014

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  

Gerelateerde artikelen