Sportzaken22 feb '14 13:13Aangepast op 28 feb '14 11:31

Humberto's verhaal | Spugen op je eigen sport

Auteur: BNR Webredactie

"Tuurlijk is schaatsen op deze manier saai". Ottavio Cinquanta, president van de internationale schaatsunie klaagt over het succes van de Nederlandse schaatsers in Sotsji. De superioriteit van de Nederlanders is hem een doorn in het oog. "De basis van sport is het gevecht, de competitie. Die strijd moet niet worden vermoord", zo zegt de machtigste man van de ISU in het Algemeen Dagblad. Niets mis mee met deze woorden. Sport draait om sneller, hoger, verder. Maar wat Cinquanta daarna allemaal uitroept, is tenenkrommend.

De kracht van het Olympisch team Nederland zou een inspiratie kunnen zijn voor de ISU om na te denken hoe andere landen beter kunnen worden zodat Nederland meer concurrentie krijgt. Hij zou zich kunnen afvragen wat die Nederlanders zo goed doen? Wat kunnen de anderen ervan leren? Hoe kunnen we onze sport internationaal naar een hoger niveau tillen? Had hij zich allemaal kunnen afvragen, in de geest van wat volgens mij de kern is van topsport: beter worden. De "lat hoog leggen" zou oud chef de mission Charles van Commenee zeggen, gericht op winnen, geen excuses bedenken maar een plan om te groeien.

Cinquanta doet precies het tegenovergestelde. Hij klaagt alleen maar over de kracht van Sven Kramer, Jorrit Bergsma, Ireen Wust en Michel Mulder. Hij doet voorstellen om die kracht te beperken. Hij wil graag de massastart introduceren want dat zou de deur kunnen openzetten voor "een Brit, Pool, Amerikaan, Duitser om te winnen. Dan wordt het een stuk smakelijker, met niet alleen Nederlanders zegt de president in zijn "wijsheid". Dus het onderdeel is vooral bedoeld om de Nederlanders niet meer te laten winnen? De lat moet niet omhoog, maar omlaag zodat er meer verschillende winnaars komen? Is dat topsport of is het vooral jaloezie? Ik neig naar het laatste.

Hij stelt ook voor om de baan in te korten naar 275 meter in plaats van de huidige 400 meter, "om het spektakel te vergroten. Als je de denkwijze van Cinquanta doortrekt, had de ISU in het verleden de klapschaats moeten verbieden omdat Tonny de Jong veel te hard ging voor de anderen. Gelukkig is het omgekeerde gebeurd: de anderen stapten ook over op de klapschaats. Volgens de denkwijze van Cinquanta zou Barcelona in de hoogtij dagen aan banden moeten worden gelegd door ze te verplichten de bal maar 1x te raken zodat de anderen ook een keer konden winnen. Gelukkig is dat niet gebeurd, Bayern Munchen vond een eigen antwoord. Zoals het hoort in topsport.

Hoe treurig is het dat de Noren tijdens het Olympisch toernooi besloten om niet te starten op de 10 km om zich te kunnen concentreren op de ploegenachtervolging omdat ze zichzelf kansloos achtte voor een medaille op de 10? Een schande riep schaatsicoon Johan Olav Koss, vooral omdat de bronzen tijd van Bob de Jong voor zowel Bokko als Sverre Lund absoluut haalbaar was. Het werd nog pijnlijker toen bleek dat de ploeg, ondanks de extra voorbereiding, niet eens in de halve finale stond, een enorme afgang.  Niet dat de Noren daarvan wilden leren want Koss werd even afgeserveerd door Harvard Bokko: "Koss heeft al 20 jaar geen wedstrijden meer gereden en hij moet zich dan ook niet zo nadrukkelijk meer inlaten met de Noorse schaatsers". Ook hier kiest Cinquanta de kant van de slappelingen en niet voor de visie van Koss die van kracht uitgaat.

Cinquanta heeft nog een smeuïge uitsmijter in huis: "het is niet zo dat ik op het langebaanschaatsen spuug. Integendeel. Maar overal wordt geïnnoveerd. In mode, scholing en de industrie. Waarom dan niet in sport?" Ja hoor meneer Cinquanta, moet er nog bijkomen dat u op uw eigen sport spuugt. En innoveren prima, maar graag wel vanuit kracht en niet vanuit zwakte.

Humberto Tan voor BNR Sportzaken
22 februari 2014

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  

Gerelateerde artikelen