Sportzaken28 sep '13 13:16

Humberto's verhaal | Mohammed Ali afgeluisterd?!!

Auteur: BNR Webredactie

Deze week viel mijn oog op een voor mij merkwaardig bericht in de Volkskrant.

"De Amerikaanse geheime dienst NSA heeft in de late jaren '60 en in de jaren '70 telefoongesprekken afgeluisterd van prominente critici van de oorlog in Vietnam. Onder hen waren Martin Luther King en bokser Mohammed Ali.”

In 1967 werd Ali op de spionagelijst geplaatst nadat hij zich openlijk tegen de Vietnam-oorlog had gesproken. "No Vietcong ever called me nigger."

Ali werd veroordeeld tot een gevangenisstraf omdat hij weigerde in het leger te dienen. Hij werd ook gestript van al zijn overwinningen en hij mocht niet meer boksen in de Verenigde Staten. Ali zou in de 6 jaar daarna doelwit zijn geweest van de afluisterpraktijken van de NSA.

In een interview met Ian Wooldridge, in 1969, haalt Ali enorm uit naar zijn land. Welbespraakt en energiek, zoals we Ali kennen. “ Ik ben niet zoals al die andere boksers die je interviewt. Die kunnen je nog net vertellen dat ze 5 kilometer hard hebben gelopen. De vragen die je mij kan stellen, zou je ook aan president Nixon kunnen stellen of aan de koningin van Engeland."
Dit viel dus niet goed en dat hij net moslim was geworden, hielp ook al niet.

Pas in 1996 was Ali definitief geen ’public enemy’ meer. Tijdens de olympische basketbal finale tussen het Amerikaanse dreamteam en Joegoslavië vindt iets uitzonderlijks plaats. Het publiek weet van niks maar er is gedoe in de hal. IOC president Samaranch loopt ineens het veld op. Dan heeft het publiek ineens door dat Mohammed Ali het veld wordt opgereden in een golfkarretje, de man die de kijkers ontroerde tijdens de opening van Atlanta, de gouden medaille winnaar van Rome 1960. 

Zijn medaille was Ali simpelweg kwijtgeraakt, en niet uit woede in een rivier gegooid zoals lang het verhaal was. Het IOC wilde deze sportgrootheid eren door zijn medaille te vervangen....  

Trillend door Parkinson nam Ali zijn medaille in ontvangst, onder begeleiding van een staande ovatie van het publiek. De basketballers, zowel de Amerikanen als de Joegoslaven, vergaten even de voorbereiding op de tweede helft van hun olympische finale. Ze kwamen op het veld kijken naar het spektakel. Ali fluistert Barkley iets in zijn oor..Divac gaat op audiëntie, beide teams gaan met Ali op de foto. Niet eerder stond een Olympische finale zo in de schaduw van een gestopte sportheld.

TV zoals TV moet zijn...puur, oprecht, vol emoties. Het is een van de mooiste sportfragmenten ooit wat mij betreft. En deze man werd afgeluisterd door de National Security Agency? Ik hoop dat ze de staande ovaties die over de hele wereld klonken voor deze bijzondere sportman heel hard en heel duidelijk hebben gehoord tijdens hun afluistersessies. Ze moesten zich schamen!

Humberto Tan voor BNR Sportzaken
28 september 2013

Gerelateerde artikelen