Sportzaken9 nov '13 13:39Aangepast op 12 nov '13 16:52

'Blade Babe' Marlou van Rhijn wil blades betaalbaar maken

Auteur: Anne-Greet Haars

Paralympisch kampioen Marlou van Rhijn - ook wel bekend als de 'Blade Babe' - gaat onderzoeken hoe blades voor iedereen betaalbaar kunnen worden. Dat zei ze zaterdag in BNR Sportzaken.

"Blades zijn heel duur en ik vind dat iedereen het moeten kunnen krijgen of kopen. Ik ga nu onderzoeken in hoeverre dat mogelijk is." Waar ze vervolgens aan toevoegt: "Ik vind niet dat je alles moet kunnen krijgen als je gehandicapt bent: als je wilt sporten moet je er ook iets in investeren."

De blade van Van Rhijn - de meest geavanceerde in het veld - kosten 6.000 euro per stuk. "Het is maatwerk, dus daar zit ook de koker bij. Als je als kind twee benen mist en je wilt graag atletiek doen, dan ben je 12.000 euro kwijt. Dat kan gewoon niet."

Carbon
De paralympisch atlete vertelt dat je als amateur 1 à 2 jaar met een blade kan doen. "Maar ik doe er maar 2 maanden mee. Dat komt omdat de blades gemaakt zijn van carbon, dus de stijfheid neemt af. De blade geeft de kracht terug die jij erin stopt. Dus zodra de kracht minder wordt, geeft het niet het gewenste resultaat."

Gerelateerde artikelen