Friday Move6 jan '12 17:26Aangepast op 6 jan '12 19:43

Ondernemers pessimistisch over Hongarije

Auteur: Saskia van Huijgevoort

Hongarije heeft het communisme de rug toegekeerd. Volgens critici ontpopt het land zich echter steeds meer tot een nieuwe dictatuur. Nederlandse ondernemers in Hongarije zijn kritisch en septisch.

"We merken dat het met de economie hartstikke slecht gaat", zegt de Nederlandse ondernemer Leon Hendriks in de BNR Friday Move vanuit Hongarije.

Het Hongaarse parlement heeft in december met een overweldigende meerderheid een omstreden wetsvoorstel aangenomen dat de greep van de Hongaarse regering op het monetaire beleid van het land vergroot.

Ondertussen zit het land ernstig verlegen om geld. Vrijdag gaf kredietbeoordelaar Fitch Ratings als derde beoordelaar Hongarije de junkstatus. Hierdoor komt de noodsteun van het Internationaal Monetair Fonds onder druk te staan.

Koopkracht daalt
"De koopkracht van de Hongaren was al aan de lage kant maar wordt niet beter. De Hongaarse Forint daalt sterk ten opzichte van de euro en ondernemers zien hun afzetmarkt kleiner worden", zegt Hendriks.

"Je ziet dat mensen massaal hun geld van de bank halen en het land verlaten. Er is sprake van een deadlock-effect: het geld verdwijnt bij de Hongaren en de internationale investeringen blijven uit", zegt hij.

Premier Viktor Orbán
Ook Hongarije-correspondent Stefan Bos is pessimistisch over de toekomst van het land: "Ik denk dat het land steeds meer terug gaan naar de tijd van het communisten. Premier Viktor Orbán heeft op verschillende gebieden de grondwet aangepast. Dat is ook mogelijk want hij heeft een tweederde meerderheid in de regering. Overigens had niemand gedacht dat de man die in 1989 op de barricade stond tegen de Russen zo'n andere kant had", zegt hij.

Positief
Niet alle ondernemers zijn alleen maar negatief. "We hebben een van de beste jaren gehad afgelopen jaren", zegt Ilona Jankovich van Randstad Hongarije. "Al dat slechte nieuws schrikt nieuwe investeerders wel enorm af. Je moet naar de positieve kanten kijken. Dit land is een jonge democratie. Het wordt niet allemaal zo gecommuniceerd als in een normaal democratisch land. Als ondernemer moet je ook naar de goede kranten kijken. We zien wel wat de Europese Unie van de nieuwe grondwetswijzigingen vindt."

Meer nieuws uit en over Hongarije? Luister op vrijdag vanaf 15:30 uur naar The Friday Move.

Gerelateerde artikelen