Travel8 feb '12 10:42

Wegwezen hier

Auteur: Marjan van den Berg

Veel Nederlanders zoeken hun geluk en werk in het buitenland. En andersom zijn buitenlandse bedrijven op zoek naar Nederlandse werknemers.

Dit weekend wordt in Houten de 16de EmigratieBeurs gehouden. Er worden 11.000 bezoekers verwacht. De beurs heeft naar eigen zeggen 1,3 miljoen direct beschikbare banen voor hen in de aanbieding.

Waarheen?
Zo zijn in Zweden banen te krijgen bij Volvo, ABB, mijnbouw, transport, techniek, gezondheidszorg en ICT.

Voor banen in de zorg (huisartsen, verplegend personeel) kun je terecht in Australië. Nieuw-Zeeland zit te springen om ingenieurs voor de opbouw van Christchurch.

Wie graag minder ver emigreert, kan in Frankrijk zijn of haar geluk beproeven in de gezondheidszorg en recreatie.

Emigratie neemt weer toe
Uit cijfers van het CBS blijkt dat dagelijks 364 Nederlanders naar het buitenland verhuizen. In 2011 vertrokken 133 duizend personen naar het buitenland, 12 duizend meer dan in 2010. Na een sterke daling vanaf 2007 steeg het aantal emigranten de afgelopen twee jaar weer.

Onderzoek van het NIDI (Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut) toont aan dat avontuur, rust, ruimte, natuur en veiligheid als belangrijke redenen om te emigreren worden genoemd. Emigranten storen zich in Nederland aan de bevolkingsdichtheid, files, kosten voor levensonderhoud, criminaliteit en de maatschappelijke problemen rondom de multiculturele samenleving.

Gerelateerde artikelen