Gewoon geld uitgeven aan vakanties
De financiele crisis drijft heel wat ondernemers tot wanhoop. Op de woningmarkt en in de autobranche kunnen ze erover meepraten. Maar de reisbranche lijkt er helemaal geen last van te hebben.
Financiële crisis of niet, op vakantie gaan is voor ons Nederlanders heilig. Want hoewel het er afgelopen jaar niet perse meer geld binnen kwam, zijn we wel vaker op vakantie gegaan. De effecten van de financiële crisis op de vakantiebranche zijn klein, weet directeur Kees van der Most van NBTC-NIPO.
Duitsland
"We zien dat ons eigen land het de laatste jaren heel goed heeft gedaan: 2 procent meer vakanties. Je ziet ook dat Duitsland, al jaren de nummer 1 van buitenlandse bestemmingen, het ook iets beter heeft gedaan. We zijn zeker iets korter gegaan, iets dichterbij ook en we hebben iets minder uitgegeven op de bestemming."
Hoeveel minder? "Als we kijken naar de gemiddelde reissom per vakantie per persoon, dan is die met zo'n 3 procent gedaald. Dat is nominaal en als je dat zou corrigeren voor de inflatie, zou de daling nog wat groter zijn."
Primaire levensbehoefte
Het roept de vraag op waarom we toch op vakantie blijven gaan. "Vakantie is een belangrijk onderdeel van onze levensstijl. We hebben bijna het gevoel dat we het nodig hebben. De meeste mensen zijn druk. We leven in een veeleisende samenleving, dan is het belangrijk om er af en toe even uit te zijn. Om de accu op te laden of, zoals ze het mooi zeggen: om te reconnecten met je partner en je gezin. Het is bijna een primaire levensbehoefte geworden."
Vakantieaanbieders spelen hierop in met lage prijzen, stelt Van der Most vast. "Die zijn de bezetting achterblijven van de hotelkamers en de stoelen in de vliegtuigen. Ze verlagen de prijzen en dat stimuleert de vraag weer."