Travel24 mei '11 21:35

Aswolk trekt richting Nederland

Auteur: Thijs Baas

De IJslandse aswolk die sinds zondag boven Europa zweeft, kan woensdag voor beperkingen zorgen op luchthaven Schiphol. "Als alles hetzelfde blijft, kan er woensdag as met een hogere concentratie in een deel van het Nederlandse luchtruim komen'', zei een woordvoerster van Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL).

Dinsdagavond is er mogelijk al as in een heel lichte concentratie aanwezig. Luchtvaartmaatschappij KLM gaat de situatie continu in de gaten houden en neemt zonodig maatregelen. Het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) onderzocht de aswolk dinsdagavond met een vliegtuig. Volgens een woordvoerder ging het om "een eerste oriëntatie''.
Keuze aan luchtvaartmaatschappijen
Na de aswolk die vorig jaar een groot deel van het Europese luchtruim lamlegde zijn afspraken gemaakt over de te volgen procedures. Daarom worden er nu geen volledige luchtruimen gesloten, maar wordt op basis van uitvoerig onderzoek gekeken of er gevlogen kan worden, in eerste instantie door de luchtvaartmaatschappij. Zo werden dinsdag volgens de Europese luchtverkeersleiding Eurocontrol in heel Europa zo'n vijfhonderd van de 29.000 geplande vluchten geschrapt. KLM was de eerste maatschappij die besloot vluchten te annuleren.

Gerelateerde artikelen